Nesnelerin interneti ve yapay zeka ekosistemdeki en hızlı büyüyen pazarlardan birisi olarak dikkat çekse de özellikle insan yaşamının emanet edildiği otonom araçlara ne kadar güvenebileceğiz?
Uzaktan teşhis, araç içi GPS, çarpışma önleme sistemleri, 4G LTE ve Wi-Fi gibi gelişen araç içi teknoloji şu anda oldukça cazip olarak görülüyor ve pazar bu alanda ciddi yatırımlar ile her gün bize farklı bir yenilik sunmayı başarıyor. Sektör ile ilgili yapılan tahminlerde de bu değişimin hızlı bir şekilde gerçekleşeceği öngörülüyor. Otomobil pazarının 2022 yılına kadar 155 milyar dolara ulaşması beklenirken, sadece 2020’de küresel olarak 92 milyon otomobilin yüzde 75’i internet bağlantılı otonom özelliklere sahip araçlardan oluşacak. Bu değişim, şu andaki alışkanlıklarımızın büyük bir bölümünün ortadan kalkmasını sağlarken, özellikle uzun yolculuklar çok farklı şekillerde yapılacak. Peki, insanlık bu değişime hazır mı?
2016 Spireon araştırması, tüketicilerin otomobillerde (özellikle güvenlik özellikleri) farklı özelliklerle ilgilendiği ancak yüzde 54’ünün bu araç özelliklerini kullanmadığını ortaya çıkardı. Üstelik diğer bir araştırmada tüketicilerin yüzde 62’sinin gelecekteki otomobillerin kolaylıkla saldırıya uğrayacağından korktuğu tespit edildi.
Teknoloji Donanımlı Araçlar Güvenli Mi?
2015’te Chrysler, bilgisayar korsanlarının uzaktan müdahale ile bir Jeep’i ele geçirebileceğini ortaya çıkardıktan sonra dünya genelinde 1.4 milyon aracı geri çağırmıştı. Mart 2016’da, FBI, Ulaştırma Bakanlığı (DOT) ve Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yayınlanan ortak bildiri bu yeni araç teknolojisi için önemli uyarılara yer verdi.
Peki, Şu Andaki Tehlikeler Neler?
Yapılan araştırmalar ve öngörülere göre pazardaki şu andaki tehlikeler şöyle;
Bazı üreticiler, müşteri deneyimini iyileştirmek ve kişiselleştirmek için araçlardan veri toplarken, araç içi video çekimlerine dahi müdahale edilebiliyor. Rakip veya kötü niyetli bir kullanıcı tarafından bu veri akışlarına yapılacak saldırıda ise kişisel verilerin ele geçirilmesinin yanı sıra üreticinin araç filosu ve müşterileri ile ilgili çok sayıda bilgi çalınabilir.
Araç yazılımına uzaktan yapılacak saldırı, sürücünün güvenliğini tehlikeye atabilir ve hatta ölümcül bir kazaya dahi neden olabilir.