Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan ManpowerGroup, teknolojik devrimin istihdam piyasasını nasıl değiştireceğine dair oldukça ilginç bir araştırmaya imza attı.
Geçtiğimiz günlerde İsviçre’nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda yayınlanan raporlar, dünyanın en güçlü siyasi ve ticari liderlerine farklı mesajlar sunarken, rapor “Beceri Devrimi” başlığı ile yayınlandı. Yapılan araştırmanın kapsamının da geniş tutulması daha doğru ve genel sonuçlara ulaşılmasını sağlamış durumda. Açıklamalara göre araştırma kapsamında 43 ülke ve altı sanayi sektöründe 18 bini aşkın işveren incelendi.
Robotların Geliştirilmesi İş Gücünü Nasıl Etkileyecek?
Araştırmaya göre teknolojik gelişmeler daha fazla otomasyona, personel sayısındaki azalmaya veya bazı alanlarda işe alımda yavaşlamaya neden olacak. Fakat bu durum kişilerin farklı alanlarda istihdam edilmesini sağlayarak çok daha fazla ve farklı iş alanı yaratacak. Fakat bu noktada üzerinde özellikle durulan nokta kişilerin iş gücünün yeni pozisyonlar için yeterlilikte olması. Aksi halde çarkın düzenli bir şekilde çalışmasının mümkün olmayacağı belirtiliyor. Raporda bu noktadan çıkarım ile işverenlere çağrı yapılırken, robot insan evrimindeki değişimin sorunsuz bir şekilde sağlanması adına çalışanlara yatırım yapılması isteniyor. Burada insanların farklı iş alanlarda çalışabilmesi adına yeteneklerini ve teknik bilgilerini geliştirebilmek adına yatırımların, değişimi hızlandıracağı belirtiliyor.
Beklentilerin Tersi Olabilir!
ManpowerGroup yaptığı araştırmada iş piyasasında beklenen değişim için olumsuz bir önyargının olduğunu ortaya koyarken, iş verenlerin personellerin sayısının azalacağı konusunda bir fikre sahip olduğunu söylüyor
İşverenlere yönelik yapılan ankette özellikle robot ve otomasyonun gelişmesinin işçi istihdamını nasıl etkileyeceği soruldu. Yapılan anket sonuçlarına göre katılımcıların;
% 64’ü herhangi bir değişiklik beklemediğini
% 19’u istihdamı arttıracağını
% 12’si istihdamı düşüreceğini
% 5’i ise bu konuda bir fikri olmadığını beyan etti.
Bu araştırmanın bölgelere göre değerlendirilmesinde ise özellikle Batı bölgelerinde değişim için olumlu düşüncelerin olduğu görülürken, Doğu bölgelerinde daha çok tedirginliğin olduğu görüldü.