Artık bir yatırımcı veya işadamından ötede, dünyayı değiştiren önemli bir vizyoner olarak kabul edilen Elon Musk’ın son yatırımı Gigafactory nihayet üretime başladı.
Fabrikanın inşaatı tam olarak bitmiş olmasa da, dev fabrikada bazı bölümler artık üretim için hazır ve Tesla da bu dev yatırımın bir an önce nakit para üretmeye başlaması için, hazır olan bölümlerde üretimi başlattı.
Gigafactory, büyük sayıda elektrikli otomobil üretmek için dünyada yeterince Lithium-ion pil üretimi bulunmadığını fark eden Tesla için mecburi bir yatırımdı. Tesla, büyüyebilmek ve daha fazla otomobil üretebilmek için kendi pil fabrikasını kurmak zorunda olduğunu fark ederek Gigafactory’nin inşasına başlamıştı. Kaldı ki, sadece Tesla değil, rakip otomobil üreticileri de elektrikli otomobil üretmeye başladığında, dünyadaki pil arzına bu firmalar da talep gösterecek ve pil fiyatları hızla artarken, elektrikli otomobil üretmek giderek zor hale gelecektir. Diğer bir deyişle, elektrikli otomobil üretiminin önündeki şişe ağzı, dünyadaki Li-ion pil üretim kapasitesiydi ve Elon Musk, Panasonic ile ortak giriştiği Gigafactory yatırımıyla, bu şişe ağzını genişletmeyi başardı.
Tek başına dünya üretimini ikiye katlayacak
Gigafactory, tam kapasiteyle üretime başladığında, dünyadaki Li-ion pil üretim kapasitesi iki katına çıkmış olacak. Üretimdeki iyileştirmelerle gelecek yıllarda bu kapasiteyi daha da büyütmek mümkün olacak.
Bu kadar büyük üretim sayesinde pil fiyatları düşecek ve dolayısıyla hem yüksek menzilli hem de düşük fiyatlı elektrikli otomobiller üretimi gerçekleşebilecek. Üstelik bu fabrika sayesinde, li-ion pillerin üretiminde dünyayı domine eden Çin, Güney Kore ve Japonya’nın da tekeline son verilmiş olacak. ABD tek başına, diğer ülkelerin ürettiği pil kapasitesini geçeceği için de, dijital çağda petrolden daha önemli olacak pil konusunda dünyanın lideri konumuna yükselecek.
Fabrikada halihazırda 2900 kişi iş başı yapmış durumda. Tam kapasiteyle iş başı yapıldığında 3500-4000 işçi daha üretime katılacak. Toplamda 7000 dolayında çalışan bu fabrikanın düzenli işlemesi için her gün iş başı yapacak. Şu anda üçte biri tamamlanmış olan fabrika tam kapasiteyle çalışmaya 2017’de başlayacak.
Her yıl 500 bin yeni Tesla otomobili
Gigafactory’nin yardımıyla Tesla 2018’e kadar 500 bin Model 3 otomobili bitirip teslim etmiş olacak. Bu da ABD ve dünya yollarındaki elektrikli otomobil sayısını katlayarak çoğaltacak ve üstelik 2018’ten itibaren neredeyse her yıl 500 bin yeni Tesla elektrikli otomobil üretilecek. Diğer bir deyişle Gigafactory ile beraber, Tesla ve rakipleri, dünya otoyollarına her yıl milyonlarca yeni elektrikli otomobil gönderecek. Bugün benzinli/dizel motor, sıfır model bir otomobil sahibi olan bir kullanıcının, 4-5 sene içinde sıfır veya ikinci el bir elektrikli otomobil sahibi olması çok sıradan bir durum haline gelecek.
Ayrıca Gigafactory’de üretilecek piller sadece otomobillerde değil, evleri güneş/rüzgar enerjisiyle çalıştıracak Powerwall gibi ürünlerde de kullanılacak. Bu da öncelikle ABD’de sonra da diğer gelişmiş ülkelerde, güneş/rüzgar enerjisi kullanımını zirveye taşıyacak ve klasik enerji kaynaklarına olan ihtiyaç azalarak yok olacak. Diğer bir deyişle, hane halkı elektrik faturalarına veda edecek. Elektrik üretimi ise fosil yakıtlardan temiz enerjiye dönüşecek.
Tüm bunların en önemli sonucu ise, petrol ekonomisinin bitmesi anlamına geliyor. Otomobillerimiz çalışmak için petrole ihtiyaç duymayacak, evlerimizin enerji ihtiyacı petrol/kömür yakan santrallerden karşılanmayacak. Sanayi kuruluşları elektrik ihtiyaçlarını daha fazla oranda temiz enerjiden karşılayacak ve dolayısıyla dünyaya petrol satarak zengin olan ülkeler için, altın çağın sonu gelmiş olacak. Petrol türevleri, sadece endüstriyel ürünlerin geliştirilmesinde, pilastik, otomobil lastiği gibi maddelerin üretiminde kullanılacak.
Ayrıca unutmamak gerekiyor ki, Gigafactory dünyada tek olmayacak. Pil üretiminin stratejik değerini fark eden diğer büyük devletler de kendi Gigafactory’lerini kuracaklar ve petrol ekonomisinden temiz elektrik enerjisi üretimine geçiş hızlanarak gerçekleşecek.