İlk bakışta bu durum, büyük bir olay gibi gözükmeyebilir, aslında oldukça önemli.
Singapur merkezli şirket, Temmuz ayında rakipleri arasından sıyrılmak için ve kullanıcılarını uygula-mayı kullanmaya teşvik etmek için mobil ödeme platformu olan GrabPay’i geliştireceğini duyurdu.
Bunu daha önce Hindistan’da, Grab’ın müttefiki olan Ola’nın, Ola Money hizmetini yeni bir uygula-ma haline getirmesiyle görmüştük. Ana fikir şu; günlük ödemeler için parayı uygulama içinde saklamak, uygulamayı popüler hale getiriyor. Gelişen marketlerde milyonlarca kişinin banka hesabının olmaması, girişimciler için büyük bir fırsat oluşturuyor.
Bu sistemin önemli kısmı, paranın GrabPay içerisinde saklanmasına izin vermek. Grab, bu imkanı Endonezya ve Singapur’daki kullanıcılarına tanıyor. İçinde bulunduğu diğer dört ülkeye de (Tayland, Malezya, Vietnam ve Filipinler) yakın gelecekte açmayı planlıyor.
Kredi ve banka kartları, GrabPay cüzdanına para yüklemek için kolaylıkla kullanılabilir. Bu adım, uygulama üzerinden online bankacılığı, bankamatikleri ve diğer yerel cüzdan uygulamalarını da des-tekliyor. İsteyenler, seçkin mağazalarda da bu yüklemeyi yapabilecek.
Taksi ücretinden market ödemelerine
Grab’in uzun vadeli amacı; GrabPay’i sadece ulaşım ihtiyaçlarını karşılamaktan ziyade, insanların paralarını saklamaya değer hale getirmek için birçok ortak edinmek. Böylece firma, müşterilerine GrabPay’i kullandırtarak, su faturalarını veya yerel marketten yaptığı alışverişi ödeyebileceği duruma getirmeyi planlıyor.
Grab’in kurucularından Tan Hooi Ling şöyle söylüyor; “İnsanların refahını arttırmak ve nakitsiz alışveriş yapan bir topluma geçişi hızlandırmak için nakitsiz ödemelerde uzmanlaşmak, Güneydoğu Asya’yı ileri taşıma misyonumuzda önemli bir yere sahip.”
Bu yılın başına kadar Grab, kredi kartı bile kabul etmiyordu, sadece nakiti tercih ediyordu. Ardından, 2016 yılında, dijital ödemelere geçiş yapama kendisini çetin bir rekabetin içinde buldu.
Hindistan’daki Ola’nın dışında, Endonezya’daki milyar dolarlık motosikletle ulaşım servisi GoJek de aynı bölgede dijital ödemeye geçiyor.
24 milyondan fazla indirmeye ve 500.000’den fazla sürücüye sahip olduğunu iddia eden Grab, ulaş-tırma servisinden çok dijital ödemeler konusuna odaklanırken, birinciliği hedefliyor.
Firmanın, bu serüveninde nelerle karşılaşacağını TechInside.com olarak, yakından izleyip, sizlere aktaracağız.