Techinside Google News
Techinside Google News

Hangi dijital trendler 2017 yılına damga vuracak?

2017'de hangi teknolojiler günlük hayatımıza girecek ve teknoloji dünyasını meşgul edecek. euromessage Ülke Müdürü Murat Erdör, önümüzdeki yılın teknoloji dünyasını mercek altına aldı.
- Advertisement -

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen dijital dünya kendini sürekli yeniliyor, geliştiriyor. Her gün bize farklı yeniliklerle gelen bu dünyanın hızına yetişmekse neredeyse imkansız. Pek çok trend şekil değiştirerek karşımıza çıkıyor. 2017 yılı dijital trendlerin daha da arttığı ve tercih edileceği bir yıl olacak. 2016 yılını geride bırakmaya başladığımız şu günlerde 2017’yi şekillendirecek en trend dijital pazarlama trendlerini sizler için derledik.

E-ticaret Alanında Entegre Çözümler Artacak

Dijital dünyanın ekonomik lokomotifi olan e-ticaret yeni yılda daha fazla markanın kendini konumladığı yıl olacak. 2017 yılı, 2015’ten itibaren konsolide olma yoluna giren var olan sektörün, tamamen konsolide olduğu bir yıl olarak kayıtlara geçecek. 2017 yılında karşılaşacağımız en büyük yeniliklerse entegre çözümler olacak. E-ticaretle ilk tanıştığımızda, perakendeciler konuyu daha çok “sanal mağaza” olarak tanımlıyordu. Sanal dünya o kadar içimize girdi ki artık sanal ya da fiziksel mağaza kavramını hızla geride bırakıyoruz. Bunun yerine, mağazadan teslim almak, mobil odaklı satış gibi daha entegre çözümler tartışılacak. Sağlıklı yiyecekler üzerine e-ticaret de yine gelişen alanlardan biri olacak.

Büyük Şirketler için Dijital Dönüşüm Zamanı

İnternet hayatımızın küçük bir parçası olmaktan çıkıp, evimiz ya da arabamız gibi hayatımızın her anında bizimle yaşayan bir varlık haline geldi. Şirketler için de durum pek farklı değil. Artık sadece web sitesi ve medya planlamasına online kanalları da eklemek dijital dünyada var olmaya yetmiyor. Şirketlerde sadece bu konuya ayrılmış IT ekibi ya da dijital pazarlama ekibi de yeni dünyaya ayak uydurmak için eksik kalıyor. Artık tüm şirketin dijital düşünmesi ve dijital dünyanın oyuncusu gibi davranması gerekiyor. Şu bir gerçek ki, yeni dünya düzenine ayak uyduramayan bir şirketin önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir şekilde ayakta kalması neredeyse imkansız. 2016 pek çok şirketin dijital dönüşüm konusunda hamle yapmanın gerekli olduğunun farkına vardığı yıl oldu. 2017 ise farkına varmanın ötesine geçilip, adımların atıldığı, planların ortaya çıkmaya başladığı yıl olacak.

KOBİ’leri Dijital Pazarlamada Göreceğiz

Dev organizasyonları örnek alarak büyümeye çalışan kobilerin ise bu yıl daha fazla dijital dünyaya yatırım yapması bekleniyor. Basit bir web sitesinin ötesine geçip, daha derli toplu, kendini doğru şekilde anlatan web siteleri, e-ticaret hamleleri, dikkat çeken dijital pazarlama yatırım arayışlarını göreceğiz. Dijital pazarlamacıların da farkındalıklarının artacağı bu yıl içinde, kobilere yönelik dijital ihtiyaçları anlayıp, bu ihtiyaçlara yönelik ürünler geliştiren şirketlerin kazanacağı yıl olacak.

Bankalardan Yeni Teknolojiler Göreceğiz

Dünyada da Türkiye’de de en hızlı büyüyen alanlardan biri de finansal teknolojiler. Türkiye’de finansal teknoloji geliştiren şirketler hızla büyümeye ve çevre ülkelere doğru yol almaya başlayacak. Ancak büyük teknoloji gelişimi ve dönüşümü sadece yeni şirketler tarafında değil, bankacılık alanında faaliyet gösteren şirketlerde yaşanacak. 2015’te yeni çıkan kanunla elektronik imza ile her türlü bankacılık işleminin yapılmasının önünün açılmasından sonra bankalarda ciddi bir hareketlilik yaşandı. Pek çok bankada bireysel kredi kullanımının %50’si internet üzerinden bankalara gitmeden yapılmaya başlandı. Bu yıldan itibaren ise akla gelebilecek her türlü bankacılık işleminin tamamen internet üzerinden yapıldığı döneme gireceğiz. Sadece online bankacılık gelişmelerini değil, aynı zamanda bankaların içinde de yeni teknolojileri daha fazla göreceğiz.

E-posta Pazarlamada Segmentasyon Değer Kazanacak

E-posta pazarlama, dijital pazarlama metodları içinde açık ara en etkili sonucu veren metod. Ancak sadece e-posta göndererek, liste büyüterek var olmak artık imkansız hale geldi. Daha fazla kişiselleştirme ve segmentasyon yapmak; dinamik içerikler üretmek e-posta pazarlaması yapan şirketlerin olmazsa olmazı haline gelecek. Öte yandan pazarlama otomasyonu ve yaşam döngüsü kavramları neredeyse tüm dijital pazarlama yapan şirketlerin birinci gündem maddesi olacak. Büyük dataları analiz etmek, bu datalara göre tepkiler vermek teknolojik olarak mümkün ve bu imkanları daha çok kullanacağız. Davranışları analiz ederek, pazarlama otomasyonları yardımıyla yaşam döngüsü kampanyaları geliştirecek fikirler üzerine yoğunlaşacağız. Doğru mesajı, doğru insana gönderebilmek için daha fazla emek sarf edeceğiz. E-posta, sms ya da push notification kavramlarını ayrı ayrı yönetmeyeceğiz. Yaşam döngüsü kampanyalarında, pazarlama otomasyonu yardımıyla hepsini beraber kullanacak çözümleri daha fazla göreceğiz.

Mobil – Geofencing Hayatımıza Girecek

Yıllardır mobilin yılı olacak deyip duruyorduk. Artık insanların önemli bir bölümünün mobil teknolojilere uyumu tamamlandı. Artık mobil teknolojiler sayesinde pazarlama imkanları daha da özelleşecek. Perakende ve e-ticaretin entegre olduğu en önemli alan da mobil cihazlar yardımıyla olacak. Geofencing dediğimiz uygulama yardımıyla hedef lokasyonlar belirleyip, müşterileriniz bu lokasyonlara girdiğinde ya da yaklaştığında, müşterilerinize özel mobil mesajlar hatta e-postalar gönderebilir hale geleceksiniz. Bu mesajları e-posta pazarlama başlığında da bahsettiğimiz gibi, davranışsal hedefleme ve pazarlama otomasyonları yardımıyla daha verimli hale getirecek çözümler üretmek için kullanacağız.

Kişiselleştirme ve Analize Odaklanacağız

Dijital dünyada var olan en büyük asetiniz ve iletişim kurma merkeziniz şüphesiz web siteniz. Web siteniz bu konumunu korumaya devam edecek. Öte yandan “web sitenizi mobil uyumlu hale getirin” uyarılarının yerine, “bu çağda mobil uyumlu web siteniz yok mu?” ayıplamasını bol bol duyacaksınız. Bu yıl web sitenizi kişiselleştirmek ve buna dayalı olarak dinamik içerikler sunan web siteleri üretmek dijital hayatımızın önemli gündem maddesi olacak. Sadece kişiselleştirme sunan web siteleri üretmek değil, aynı zamanda bu dinamizmi sürdürebilmek için de çok fazla kafa yoracağız. Davranışsal hedefleme ve kişiselleştirme program hizmetleri veren yazılım şirketleri bu alanda hayat kurtaracak. Bu yıl pazarlamacıların en çok görüştüğü paydaşlarının başında muhtemelen web kişiselleştirme program servisi veren şirketler olacak. Yatırımlarımız ve davranışlarımız arttıkça büyük datalar üretiyoruz ve Google Analytics bizi anlamaya ve anlamlandırmaya yetmiyor. Bu yüzden web sitesi kişiselleştirmek kadar önemli bir konu da analiz konusu olacak. Çünkü artık yaptığımız dijital yatırımların sonucunu ve etkisini daha net görmek isteyeceğiz. Analiz hizmetleri konusunda daha detaylı servisler bulunuyor ve bu servisleri daha iyi kullanmak için adımlar atacağız.

e-postaya Alternatifler Gelecek

İşimizle ilgili özel e-postalarımızın olması 2000’li yılların başında hayatımızı kurtarıyordu ama artık yetmiyor. E-postalarımızı haber veren araçlar haline dönüştürüp, daha çok beraber çalışma, ortak doküman oluşturma, takvim gibi imkanlar sunan iş yönetim platformları kullanmaya başlayacağız. Yani Google Drive Trello, Slack, Asana, Basecamp, Dapulse gibi iş yönetiminin kolay yapıldığı platformlara taşınacağız. Bu servislerin bazılarının Türk klonları da karşımıza çıkacak.

Video Hayatımızın Olmazsa Olmazı

Facebook ölecek, takipçi sayısı düşüyor gibi şehir efsanelerini duymaya devam edeceğimiz 2017’de bunlar gerçekten efsane olarak kalacak. Tartışmasız en büyük ve en fazla teknoloji geliştiren sosyal ağ olan Facebook, bu yıl da büyümeye devam edecek. Video, sosyal ağlarda zaten çok fazla tüketiliyordu ancak artık ana içerik haline gelecek. Facebook, Youtube benzeri videolara reklam verebilmek için özel servisler vermeye başlayacak. Instagram ve Whatsapp verilerini Facebook verilerini ile konsolide eden Facebook, çok daha özgün ve kişisel reklamlar sunmaya başlayacak. Google Plus ve Twitter’ın önlenemez düşüşü devam edecek. Twitter haber yayıncısı olmak için daha fazla efor sarf edecek. Diğer ağlar ise ana ağ olan Facebook etrafına kümelenip, daha çok kullanıcı tarafından içerik üretilen yayıncı olmaya yönelecek.

Dijital Pazarlama – İçerik Merkeze Geçecek

Bu satırları okuyan neredeyse herkes internette reklamlara tıklamıyor, hatta belki reklam engelleyiciler kullanıyor. Ancak internette kendisini ilgilendiren her türlü içeriği engellemeden tüketiyor. Pazarlamanın ana var oluş noktası olan mesaj ve mesajın içeriği dijital pazarlamanın da merkezine gelecek. Dünyanın en kusursuz e-posta pazarlama, analiz ya da sosyal medya teknolojilerine sahip olmanız yetmeyecek. Dijital dünyanın insanlarına yönelik içerik sunmadan, dijital pazarlama yapmak imkansız hale gelecek. İçeriklerde ise sadece yazılı içerik değil, birbirleriyle entegre olmuş multimedya içerikleri daha fazla takip edeceğiz. VR teknolojileriyle üretilmiş içeriklerse yeni yılda son kullanıcıyı en fazla büyüleyecek içerikler olacak. Pazarlamacılarsa VR teknolojilerini öğrenmekle ve kendi pazarlama çalışmalarına adapte etmekle zaman geçirecek.

***

euromessage ve semanticum‘a ilgili linklerden ulaşabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir