2017 yaklaşırken çok kanallı satış, temassız mobil ticaret ve elektronik para Türkiye e-ticaret sektörünün 3 dinamiği olarak ortaya çıkıyor. Peki finans teknolojileri online alışverişin önünü açarken önümüzdeki yıl e-ticaret şirketleri neye dikkat ederek para kazanacaklar?
2017 öngörüleri
2017’de şirketler mobil çözümlere odaklanacak. E-ticarete yönelik mobil uygulamalar ve mobil siteleri hem kullanıcı arayüzü hem de kullanıcı deneyimi açısından daha gelişmiş çözümlerle desteklenecek. 2017’de dönüşüme odaklanan e-ticaret platformları e-ticaret şirketlerine yazılım üreten üçüncü taraflara API’larını açacak. Onlar da yazılım hizmetlerini girişimcilere göre özelleştirebilecekler.
Örneğin bir e-ticaret firmasının sahada 100 personeli varsa sahadan gelen siparişleri merkeze geçmek için mobil uygulama kullanabilecekler. Çözüm ortakları e-ticaret platformu API’nı aldıktan sonra müşteriye böyle bir çözüm sunabilir. Bunu destekleyen platform sağlayıcıları güç kazanacaklar. Artık e-ticaret şirketlerine 1-2 çözüm satıp bunları etkili olarak kullanmak için gereken uygulamalarda onlara kendi başınızın çaresine bakın, kiminle hallediyorsanız onunla halledin diyen çözüm sağlayıcıların zorda kalacağı bir döneme giriliyor.
E-ticaret platformlarının birlikte çalıştığı üçüncü taraf yazılım geliştiricileri kapsayan geniş bir ekosistemi var. Bu neden API’ları kullanan e-ticaret siteleri aradıkları özelleştirilmiş çözümlere kolayca ulaşacaklar. Bu da e-ticaret için çalışan CRM firmalarına da çekici geliyor.
Çok kanallı pazarlamaya çok kanallı platform
Daha net ifadeyle ister pazar yerlerinde, ister kendi sitenizde / fiziksel mağazanızda satış yapın, bütün bu kanalları kolayca birbirine entegre edebileceksiniz. 2017’nın çok kanallı satış-pazarlamaya yönelik olduğunu düşünürsek farkınızı ortaya çıkartabilirsiniz.
2017’da pazar yeri mi, kendi mağazanız mı?
Şu anda pazar yerlerinden yapılan satışlar e-ticaret markalarının toplam satışlarının yüzde 20’sini veya daha fazlasını oluşturuyor. Hatta birçok firmanın pazar yerlerine yüksek komisyon ödediği için kendi online satış kanalını, online mağazasını açtığını görüyoruz. Pazar hareketlenecek ama markalar pazar yerlerini asla terk etmeyecekler. Sonuç olarak orada da ek satış yapıyor ve maksimum görünürlüğe ulaşılıyorlar.
Çok kanallı satışları iyi yönetmek gerek
Burada asıl marifet farklı kanalları yönetebilmek. Stok/envanter yönetimi şart. Pazar yerinde istediği beden kazak kalmayan müşteriye “Sen kendi online mağazama gel ve oradan sipariş ver” demek yerine, online mağazadan müşterinin istediği siparişi siz vermeli ve sanki pazar yerinden almış gibi ona ulaştırmalısınız. Bunu nasıl yapacaksınız? Mobil uygulamalar esneklik için en büyük yardımcınız ve bu da yukarıda verdiğimiz mobil örneğe getiriyor bizi.
Pazar yerleri, çok kanallı satış en çok yeni girişimciler ile küçük ve orta ölçekli işletmelere yarıyor. Çünkü online mağaza ve pazar yeri ile satışlarını ikiye, üçe katlayabiliyorlar. Bunlar pazar yerlerinin cirolarının yanında ufak kalsa da girişimci için önemli rakamlar.
Burada girişimci ile büyük markaların e-ticarette farklı stratejilerle büyüdüğünü görmek lazım. 2017’nın en büyük farkı bu. Büyük markalar RFID elektronik etiket, iBeacon ve eddystone çözümleri gibi gelişmiş teknolojilere odaklanıyorlar, restoran / butik / deneme kabini sensör entegrasyonu yapıyorlar. Küçük işletmeler ise daha basit düşünerek pazar yeri gibi çok kanallı satışlara odaklanıyor. Büyük markalar büyük teknoloji yatırımlarıyla rekabet ederken küçük işletmeler pazar yerleri üzerinden aynı segmentlerde eşit düzeyde rekabet edebiliyor.
Dönüşümler mobil ile 2,5 kat artacak
Elbette bunun için temassız mobil ödeme çözümlerinin, kimlik doğrulama teknolojilerinin yaygınlaşması şart. Yeni e-ticaret yasasıyla Türkiye’ye elektronik para da geldi. Bu da mobil ödemelere 2017’da benzersiz esneklik ve rekabet gücü kazandıracak. Ayrıca insanlar hâlâ mobilden ürün bakıp hafta sonu evden veya hafta içi iş yerinde masaüstünden alışveriş yapıyor. Çünkü her site mobilde desktop esnekliği sağlayamıyor.
Mobil site tasarımları bu alanda öne çıkıyor. E-ticaret platformlarının optimize ettiği mobil sitelerde dönüşüm oranı 2,5 kata kadar artacak. Tabii bunu bir de insanların markaların mobil uygulamalarını değil de bütün markaları bir arada buldukları pazar yerlerinin mobil uygulamalarını indirdiğine bakarak ele almak lazım. Ancak markaların mobil sitelerinin müşterileri hızla artırıyor.
Yeni e-ticaret platformu Niyeo
Mobil sitelerin ve mobil mağazaların geleceğini araştırırken, Niyeo e-ticaret platformunu geliştiren ve Sono Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Akınsal Akıncı’dan da görüş aldık: “Niyeo ile amacımız bilgisayar programcılığı ve sayfa tasarımı gibi konularda fazla deneyimi olmayan girişimcilerin ekranda birkaç basit düğmeyi tıklayarak e-ticaret sitesi açmasını kolaylaştırmaktı. Öyle ki elişi ürünlerini satmak isteyen Ayşe teyzenin kullanabileceği bir yazılım olsun. Niyeo ile kapsamlı bir online mağazacılık çözümünü kutuladık. Kutunun içinden çıkan anahtarla 3 buçuk dakika içinde mağazanızı kurabiliyor ve ürünleri girdikten sonra satışa açabiliyorsunuz. Bunun için Amazon sunucuları üzerinde çalışan bir yazılımımız var ve Niyeo sihirbazı bütün işinizi kolaylaştırıyor. Türkiye’de kendisine “siteni yaptım” diye verilen bir diskete, evet disket gibi eski bir teknolojiye 300 dolar ödeyen insanlar var. Özellikle kendi bahçesindeki ürünleri veya diğer elişi üretimini internete taşımak isteyen kesimin işini kolaylaştıran bir ürün tasarladık. Bu yüzden otomatik kurulumla hemen Facebook üzerinde de mağazanızı açabiliyorsunuz” diyor.
Mobil büyüyor ama 2017’de penetrasyon artışı yavaşlayacak
Bugün e-ticaret sitelerinin mobil trafiği kanallara göre yüzde 35 – 65 arasında değişiyor. Evet Y kuşağı var, Z kuşağı geliyor ama mobil ticaretin büyümesini mobil cihaz penetrasyonu ile ölçemeyiz. Aslında hemen herkesin cep telefonu var ve Türkiye pazarı mobil cihaza doymuş durumda. Mobil ticaret daha çok akıllı telefon kullanıcılarının mobil alışveriş yapma alışkanlığı kazanmasıyla büyüyecek. Bu alışkanlık için de, kullanıcıların çekinmeden girecekleri çok daha fazla sayıda ve iyi kurgulanmış e-ticaret sitesine ihtiyaç var.
Ayşe teyzeyi internet mağazacılığına taşımak
“Bugün kendine e-ticaret sitesi açanların en büyük çekincesi sitenin kurulum aşamalarını bilmedikleri için ayarlar arasında kaybolmak. Niyeo çözümü otomatik kurulum sihirbazıyla bunu çözüyor. Yeni site işletmecilerinin en büyük hayal kırıklığı ise siteyi açınca ürünlerini satamamak; çünkü tanıtım ve pazarlama konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Biz bir e-ticaret altyapı şirketi olarak sitenizi açmanızı sağlar; ama satışlarını garanti edemeyiz. Bununla birlikte Niyeo çözümüne sizi nasıl satış yapabileceğinize dair bilgilendiren bölümler ekledik” diyor.
Fibere yatırım şart
Güçlü fiber yatırım 3G ile 4G’nin yaygınlaşması demek ve bu da mobil ticareti artırır. Sonuçta insanlara mobilde hızla yüklenen siteler sunmalısınız. Optimizasyon bir yere kadar olduğuna göre, ucuz, sinyali kesilmeyen, hızlı mobil internet geliştirmek zorundayız.
Öyleyse offline ticaret ölmez desek?
Online ve offline ticareti birleştirmek her zaman daha faydalı olacaktır. Offline ile online ticaret entegrasyonunu sadece beacon veya mağaza açmak olarak görmemek lazım. Bunun bir de yeni düzenlemeyle gelen elektronik para ve ödeme çözümleri boyutu var. Bugün e-para kartları, banka kartı gibi para yükleyerek kullanılabiliyor. Sonuçta bunlar ön ödemeli kartlar ama e-cüzdan yönetimi ile mobil alışveriş yapılmasına da imkan veren hesaplar. Bütün bunları bir araya getirdiğimiz zaman Türkiye’de e-ticaretin zincir mağazalara yakınsarken bireysel girişimci ve pazar yerleri üzerinden de güçleneceğini görüyoruz.