Techinside Google News
Techinside Google News

Kitle kaynak ile imkansız işler saatler içinde bitiriliyor

Kitle kaynak ile bir iş, olabilecek en küçük bileşenlerine ayrılıyor ve kitlelere bu küçük ve kendi başına çok basit olan işleri yapmaları isteniyor.
- Advertisement -

Her türlü şirket, bir işin yapılması için ya bir çalışanı kiralar, ya da bünyesine katar. Ancak günümüzde, özellikle verinin zengin olması gereken alanlarda öyle işler var ki, hiçbir şirketin mali gücü tek seferde bu işleri yapmaya yetmeyebilir. Örneğin, yeni logonuzun güzel olup olmadığı hakkında 50 bin kişiden görüş almak, veya bir şehirde yanlış dağıtılmış elektrik faturalarının yerini bulmak gibi.

Kitle kaynak (crowdsource) çözümleri burada devreye giriyor. Devasa boyutlardaki bir iş, olabilecek en küçük bileşenlerine ayrılıyor ve kitlelere bu küçük ve kendi başına çok basit olan işleri yapmaları isteniyor. Bu işlere mikro-iş (microwork) deniliyor. Katılımcılara daha sonra işin bedeli ödeniyor.

Kulağa çok basit gibi gelse de, uzun zamandır teorik olarak var olan ancak bir türlü uygulamaya konulamayan bu mikro iş yöntemi, SaaS ve mobil iletişimin gelişmesi ile gerçek oldu.

Artık bu tür işlerde çalışmak isteyebilecek kişilere cep telefonları üzerinden anında ulaşılıyor, iş tanımı yapılıyor ve iş bitiminde yine cep telefonu üzerinden sonuçlar alınıyor. CrowdFlower gibi San Francisco’nun startup cennetinden türeyen firmalar, 9-10 yıldır kitle kaynak işleri yapıyorlar. Daha çok veri bilimcilerin, akademisyenlerin ve büyük holdinglerin rağbet ettiği kitle kaynak firmaları, global olarak çalışıyorlar. İhtiyaç halinde yerel KOBİ ve startuplar da, kendi başlarına halledemeyecekleri, çok sayıda insanın katılımı gereken işleri kitle kaynağı ile çözme yoluna gidebiliyorlar.

Twentify Kurucu Ortağı ve CEO’su İlker İnanç, kitle kaynak iş platformlarının nasıl işlediğini özetliyor: “Çözümlerimizi tercih eden müşterilerimizin geniş bir yüzdesi büyük ve kurumsal firmalardan oluşurken, Türkiye’de ve yine globalde çözümlerimizi kullanan KOBİ’ler de mevcut. Geçtiğimiz sene Kanada, Ukrayna, Güney Afrika ve Meksika’daki faaliyetlerimize ek olarak, Nijerya ve Tayland’da da faaliyetlerimize başladık.”

Twentify, geliştirdiği Bounty uygulaması ile hizmet verdiği firmaların global bir mobil iş gücüne erişmelerini sağlıyor ve bu sayede firmalara gizli müşteri, mağaza denetleme, tüketici içgörü anketi ve müşteri kazanımı gibi çözümler sunuyor. Sunulan hizmetler, müşteri ihtiyacına göre şekillenebiliyor. Bounty uygulamasında açılan görevleri gerçekleştiren kullanıcılar ise, gerçekleştirdikleri görevler karşılığında nakit para kazanıyorlar.

Kitle kaynağı firmalarının kalesi durumundaki Amerika, aslında bu sektördeki firmaların girmesi hem kolay, hem de zor bir pazar. Neredeyse sektördeki tüm firmalar global oldukları için, dünyanın dört bir yanından edindikleri ekonomik kaynakları ABD pazarında tutunmak ve kendilerine parlak bir yer edinmek için kullanabilirler. Ancak, o kadar köklenmiş yerel firmalar da rekabeti bırakacak gibi değiller. Twentify, yüz binlerde kullanıcısının gücünü arkasına alarak ABD pazarına da damga vurabileceğini düşünüyor. İnanç, “Amerika’da değer katabileceğimiz büyük bir pazar olduğunu görüyoruz ve bu konuda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Ürünümüz ve ekibimiz ile, Global oyuncuların olduğu bu tür pazarlara girebilecek güçteyiz. Her bir noktada verilecek işleri heyecanla bekleyen 200.000 kullanıcımız ile birlikte sağlam adımlarla, hedef ve çözüm odaklı olarak ilerlemeye devam ediyoruz” diyor.

KOBİ ve harçlığını çıkartmaya çalışan öğrenci cenneti Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında oldukça iyi işleyen kitle kaynak platformunun, ABD’de nasıl bir başarım sergileyeceğini yakından izleyeceğiz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir