2014 yılında kurulan küçük bir startup olan Nascent Objects, Facebook tarafından satın alındı. Nascent Objects, tüketicilerin farklı elektronik bileşenleri kullanarak kendi kişiselleştirilmiş cihazlarını yapmalarına olanak saplıyor. Örneğin kamera, batarya, farklı sensörler gibi modüller birleştirilerek, çevresel algılaması oldukça yüksek bir fotoğraf makinesi yapılabiliyor.
Tüketiciler tarafından mikro inovasyonların yapılmasına izin veren Nascent Objects, Apple tarafından satın alınmasından önce Beats ürünlerinin tasarımında Ammunition ile birlikte çalışıyordu. Apple’ın Beats ürünlerini satın almasının ardından Nascent Objects kendi orijinal tasarımlarına başlamıştı ki, Facebook Nascent’i satın alma kararı verdi.
Nascent, hiçbir özel elektronik üretimi deneyimi olmayan son kullanıcılara yeni ürünler tasarlamalarını olanaklı kılıyor. Bir “modüler elektronik platformu” olan Nascent modülleri ile ürün prototipi çalışmak dakikalar sürerken, klasik anlamda elektronik prototiplerini ortaya çıkartmak bazen aylar alabiliyor. Nascent’in bu yaklaşımı, günümüzde sıklıkla kullanılan uygulama prototip yazılım araçlarına benziyor. Uygulama tamamen kodlanmadan önce bu araçlar ile temek işlevleri ve tasarımı, tek satır kod yazmadan ortaya çıkartılabiliyor.
Facebook Mühendislik Başkan Yardımcısı Regine Dugan, Nascent Objects satın alınması ardından “Beraber çalışarak yazılım üretim hızında donanım üretmeyi umuyoruz” dedi.
Nascent Objects Facebook’un ürünlerin çok hızlı prototipinin yapıldığı ve mümkün olduğunca çabuk sevkiyata hazırlandığı Building 8 laboratuvarının bir parçası olacak. Facebook tarafından satın alınması ile birlikte Nascent Objects, modüler elektronik altyapısını daha da geliştirecek fona ulaşacak. Nascent’in konu üzerindeki deneyimi de, özellikle son yıllarda donanım ile iyice içli dışlı olmaya başlayan sosyal medya devi Facebook’un işine çok yarayacak.
Modüler elektronik, aslında uzun zamandır gündemde olan bir konu. Fakat herhangi bir firma şimdiye kadar mantıklı, kullanıcı ile dost ve pazarlanabilir bir modüler elektronik platformu ortaya çıkartamadı. Şimdiye kadar böyle bir hayale en çok yaklaşan şirketler Motorola ve Özellikle Google oldu. Google, Project Ara adını verdiği projesi ile modüler cep telefonu yapmak istiyordu. Cep telefonunun hemen hemen tüm özellikleri kullanıcı tarafından kişisel ihtiyaçlara göre şekillendirilebilecekti. Ancak Google, yakın zaman önce projeyi askıya aldı.