2013 yılının son aylarında kurulan Blesh, nesnelerin internet kullanan beacon teknolojisi ile markaların müşteriye istediği anda ulaşmasını sağlıyor. Beacon teknolojisini Türkiye’ye getirerek fintek, bankacılık, restoran zincirleri ve mobil alışveriş entegrasyonunda yeni bir kanal açan Blesh, kullanıcı ve müşteri deneyimini dinamik müşteri yolculuğunda birleştiren nesnelerin internetini Türkiye ile tanıştırdı. Techinside olarak Blesh CEO’su Devrim Sönmez’le beaconların çok kanallı ve çapraz kanallı pazarlamadaki rolünü değerlendirdik.
Genel olarak beaconlar ve iBeacon ile Google Eddystone’un farklı kullanım özelliklerinden söz eder misiniz?
Bir marka, müşterisinin gerçekten işine yarayacağı ve ona değer katacağı bir durum anında temasa geçmeli. Ayrıca bu temas her seferinde müşterinin iznine tabi olmalı. Bu bakımdan Eddystone ve iBeacon teknolojileri daha önce görülmemiş fırsatlara kapı aralıyor. Hepimiz mobil cihazlarımızda her gün yeni deneyimler yaşıyoruz ve bu deneyimlerin bir kısmı toplum tarafından kabul edilip norm haline geliyor. Önümüzdeki dönemde müşteriler, bir bankaya veya mağazaya girdiklerinde ve bir temas noktası bulamadıklarında, bu durum marka için kayıp olacak.
“Beaconlar ile müşteriye ihtiyacı olduğu zaman, ihtiyacı olduğu hizmetle erişir ve onu reklamlarla sıkmazsınız.”
35 bin beacon 20 milyon potansiyel müşteri
Türkiye’de çok sayıda global ve yerel önemli markayla gerçekleştirdiği projeler kapsamında aktif beacon sayısını Ağustos 2016 itibariyle 35 bin adede çıkarma başarısını gösteren Blesh, sektöründe açık ara lider konumunda yer alıyor. Beaconlar, Blesh’in entegre olduğu 90’ın üzerinde mobil uygulama ile çalışıyor. İlgili uygulamalarda aktif indirilme rakamı göz önüne alındığında 20 milyon kişiye ulaşma potansiyeline de sahip oluyor.
“Google Eddystone beacon üzerinden isteğe bağlı teklifler ile fiziksel webi başlattı”
Nesnelerin İnterneti ve sensörler konusunda Türkiye’de ve dünyada hizmet veren Blesh, Eddystone, Physical Web gibi teknolojilerin küresel oyuncusu olarak dikkat çekiyor. Başarılı Ar-Ge çalışmalarına imza atan Blesh, Türkiye’nin önde gelen marka ve kuruluşlarının mikro lokasyon bazlı iletişimini yönetiyor.
Beacon teknolojisini en çok perakende ve bankacılık sektörleri sahipleniyor
Türkiye’nin 51 şehrine yayılmış olan Blesh beacon cihazları Migros, Koçtaş gibi mağazalarda, Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul M2 metro istasyonları, Kanyon’un da dahil olduğu 100’ün üzerinde AVM, DenizBank şube ve ATM’leri, fastPay üye işyerleri, iddaa bayileri, Caffe Nero, Simit Sarayı, Kahve Dünyası, Domino’s Pizza gibi zincirlerde yer alıyor. 250’nin üzerinde plaza ve üniversitede de Blesh beacon cihazı kurulmuş durumda ve aktif olarak çalışıyor.
Bankacılıkta 2018 nesnelerin interneti harcamaları 153 milyar dolacak
Bankacılık sektöründe 2018 yılında Nesnelerin İnterneti alanında yapılacak yıllık harcamaların bu seneye göre yüzde 31 artarak, 153 milyar doları bulması bekleniyor. Yüksek teknoloji dışında bu alana yatırım yapan sektörler arasında ise bankacılık, tüm diğer sektörlerin önünde yer alıyor. Dünyada bankacılık sektörünü de etkisi altına almaya başlayan Nesnelerin İnterneti kapsamında Bluetooth temelli çalışan Beaconlar bankacılık deneyimini tamamen değiştiriyor.
Bluetooth teknolojisiyle çalışan Beaconların bankacılık sektöründe nasıl bir değişim başlattı?
Beaconlar ile ATM’ler sizi tanıyacak ve akıllı telefonunuzu kullanarak daha şubeye girmeden beaconla sıra numarası alacaksınız.
Sistem nasıl çalışıyor?
Banka şubesine girdiğinizde, akıllı cihazınızdaki mobil bankacılık uygulaması ile sensörler sizin orada olduğunuzu anlayacak ve sıra numarasını size bildirim olarak iletecek. Artık kioskları tuşlayıp kağıt çıktı üzerinde numara almak gerekmeyecek. Ayrıca banka şubesi içinde ve çevresinde izniniz ile ihtiyaçlarınız kapsamında size özel kampanyaları telefonunuzdan anında alacaksınız. Mobil uygulamadan yapılabilmeye başlayan işlemler için de şubede bildirim alıp işleminizi telefondan yaparak zaman kazanacaksınız. ATM’lere kurulan sensörler sizin yaklaştığınızı anlayıp ATM başına geldiğinizde sizinle iletişim kurabilecek ve ATM’de dakikalarca işlem yapmakla uğraşmadan hızlı biçimde saniyeler içinde paranızı çekeceksiniz.
Bankacılık ve fintekte hangi yenilikçi uygulamaları Türkiye’ye getirdiniz?
Üye işyerlerinde temassız mobil ödeme, banka şubesine gitmeden sıra numarası alma, kişiye özel teklifler ve ATM’lerin sizi yaklaşırken tanıyarak önerilerde bulunması bankacılık deneyimini kökten değiştiriyor. Özetle beacon ve sensörler kişiselleştirilmiş pazarlama devrini başlatıyor.
Bu yenilikçi uygulamaları dünya ile aynı anda Türkiye’ye getiren Blesh, Denizbank’a sağladığı çözümlerle iBeacon teknolojisi ile hayata geçirdi. Gerçekleştirilen ortak çalışmalarımız ödüller kazandı.
Örnek verebilir misiniz?
- Denizbank tarafından geliştirilen bir mobil cüzdan uygulaması olan fastPay, global arenada da yaptığı yenilikçi projeler ile ilgi çekiyor. Geçtiğimiz sene 2015 yılı EFMA İnovasyon Ödülleri’nde büyük ödülü kazanan DenizBank, BAI Bankacılık İnovasyon Ödülleri’nde de fastPay ile finale kalmıştı.
- Denizbank 2016 yılında da Celent Research tarafından sensörleri entegre ettiği bankacılık ürünleriyle Digital Transformation dalında ödüle layık görüldü.
- Temassız mobil ödeme projesi ile fastPay üye iş yerleri, önce siz yaklaştığınızda size kampanya önerileri sunuyor ve siz içeri girip ödeme yaparken sizin hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan ödemeyi uygulama üzerinden alabiliyor.
Türkiye ve globalde beacon pazarı ne hızla büyüyor?
Blesh, Apple ile Google’In iş ortağı olarak yoluna emin adımlarla devam ediyor. Küresel pazarda da önemli bir rekabet içindeyiz. Türkiye’deki lider pozisyonumuz kapsamında elimizde önemli veriler bulunuyor. Mevcut duruma göre özellikle havalimanı, restoran gibi noktalar ile perakende ve bankacılık sektörlerinde kullanılan beacon sayısının önümüzdeki dönemde daha da artacağını öngörüyoruz. ABI Research araştırmasına göre dünyada beacon cihazlarının sayısının 2020’de 400 milyonu aşması bekleniyor. Biz de Blesh olarak Türkiye geneline yerleştirdiğimiz 35 bin sensör yayılımını yıl sonuna kadar 50 bin seviyesine getirmeyi hedefliyoruz.