Otomatize edilmenin ve robot danışmanlara bel bağlamanın yeni trend olduğu varlık yönetimi sektöründe orta yol bulunuyor. Robotlar tarafından desteklenen insan danışmanlar daha etkili sonuçlar verirken küresel finans sektöründe taşlar yine yerinden oynuyor.
Varlık yönetimi sektöründe son yıllarda birçok startup tarafından benimsenen ve bazı büyük varlık yönetimi danışmanlık firmaları tarafından da aktif olarak kullanılmaya başlanan ‘robot danışmanlar’ konsepti günümüzde şekil değiştirerek bir orta yol buluyor. Kişisel iletişim ile robot danışmanlığı hibrit bir şekilde birleştirerek daha “insansı” yatırım kararlarını tercih eden müşterileri de kapsayarak piyasaya orta vadede hakim olacağı düşünülen bu hibrit yöntemin henüz resmi bir adı bile konulmamış durumda.
MyPrivateBanking‘in son raporuna göre bu hibrit yaklaşım, varlık yönetimi sektöründe paradigmaların değişmesine sebep oluyor. Yapılan analizler sonucunda ulaşılan öngörülere göre bu hibrit sistemin yönettiği küresel varlık yönetimi piyasası 2020 yılında 3,7 trilyon dolara, 2025 yılında ise 16,3 trilyon dolara yükselecek. MyPrivateBanking, hibrit robot yönteminin hem insanlara hem de saf robotik sistemlere göre ölçülebilir şekilde daha iyi performans verdiği için, kaçınılmaz bir şekilde pazar payını artıracağını öngörüyor.
Karşılaştırma yapmak gerekirse, öngörülen gelecekte tamamen robot sistemlerinin pazar payının yüzde 1,6 civarında olacağı tahmin ediliyor. Varlık yönetimi sektörünün büyük bir dönüşüm içerisinde olduğu şu günlerde hibrit robot çözümler piyasaya dinamizm katıyor. Özellikle içinde bulunduğumuz 2016 yılı sonuna doğru hibrit çözümlerini açıklayacağını duyuran bazı büyük piyasa oyuncularının tetiklemesi ile rakip firmalar da varlık yönetiminde hibrit çözümleri nasıl kullanabileceklerini araştırmaya başlayacaklar veya kendi çözümlerini tanıtacaklar.
Varlık yönetimi ve finans sektöründe paradigmalar değişiyor
Hibrit robot danışman inovasyonunun kaynakları, global finans endüstrisinin içinden bir çok farklı noktadan ortaya çıkıyor. Doğal olarak ilk öncelik, tamamen robot hizmet veren danışmanlık servis şirketleri. Ancak bunun yanında hızla sayıları artan, bazıları yalnızca varlık yönetimine odaklanmış, bazılarının ise daha geniş perspektifleri olan B2B teknoloji sağlayıcıları geliyor. Önümüzdeki 1 – 1,5 yıllık süreç içerisinde yeni teknolojinin etkilerini ve tam robot çalışan hizmet sağlayıcılar ile tam insan çalışan hizmet sağlayıcılarının yeni hibrit anlayışa ayak uydurmak için kurdukları işbirliklerini göreceğiz. Sonuç olarak ortaya çıkan hibrit varlık yönetimi çözümleri global finans endüstrisinin bir çok farklı noktasında kendini göstermeye başlayacak. Örneğin fon yönetimi, perakende bankacılığı ve BES gibi yarı varlık yönetimi hizmetleri hibrit robot çözümlerden en çok yarar görebilecek alanlar arasında gösteriliyor.
Robot ve insanı bir araya getiren hibrit çözüm aynı zamanda genel olarak varlık yönetimi ile birlikte tüm finans sektörünü de çalışan finansmanı, performansı ve müşteri memnuniyeti yönlerinden etkileyecek. Danışmanların daha etkin ve isabetli tavsiyeler vermesini sağlayacak yeni paradigma, danışmanların kişi başına ilgilenebilecekleri müşteri sayısını artıracak. Müşteri başına düşen iş yükü de azalacağı için aynı zamanda müştere kesilen faturalarda da zaman içinde azalma gözlenecek. Piyasa dinamiklerine göre bu durum daha çok müşteri çekecek ve varlık finansmanı sektörü yeni bir olgunluk seviyesine erişene kadar kendi kendisi içerisinde pozitif bir geri besleme döngüsüne girecek.