Bir zamanlar yeni bir işletme açarken startup adı seçmek diye bir kavram yoktu. Bu süreçte kullanacağınız kalıp belliydi; soy isim, memleket ismi ya da en olmadı “Kardeşler Ticaret” diye kestirip atma lüksünüz vardı. Oysa bugün aynı durum geçerli değil. Bugün hayatımızda internet var, Google var, arama motoru optimizasyonu ve anahtar kelimeler var. Haliyle yeni bir iş kurmayı planlayanların, fiziksel mekan kadar sanal alemdeki yerini de düşünmesi ve incelikle planlaması gerekiyor.
Wharton School of the University of Pennsylvania’nın online iş analizleri yayını Knowledge@Wharton için yayınlanan bir makale, çiçeği burnunda patronlara şirket adı belirleme konusunda 5 önemli ipucu veriyor:
Kısa alan adları her zaman kazanır
Şirketinizin için açacağınız web sitesinin adresi, startup adı ile aynı olacağı için bu adı kısa tutmanızda fayda var. Sonuna gelecek ekler haricinde yedi karakteri geçmeyen alan adları, Wharton Girişimcilik ve İnovasyon Bölümü Dekan Vekili Karl Ulrich’in araştırmasına göre çok daha fazla ziyaretçi çekiyor. Aynı araştırma, 10 karakteri geçen alan adlarında trafik yüzde 7’ye kadar azalabiliyor.
Diğer bir deyişle, yedi karakteri geçtikten sonra her yeni karakterde, internet üzerinden sizi bulacak potansiyel müşterilerinizde yüzde 2’lik bir azalma bekleyebilirsiniz. Kardeslerticaret.com artık o kadar da cazip bir seçenek değil.
Uydurma bir startup adı beklediğiniz sonucu vermeyebilir
İsimlerin hem kısa hem akılda kalıcı olabilmesi için çoğu büyük şirket kendi markasını uydurma kelimelerle oluşturur; Spotify veya Twitter gibi. Benzer şekilde, kısa fakat yapılan işle alakasız kelimeler seçmek de mümkündür. Forrest Gump filminde ana karakterin Apple’dan gelen yatırımcı mektubunu “bir meyve şirketi” şeklinde değerlendirmesi bu konuda güzel bir örnektir. Benzer şekilde Uber denince birkaç yıl önce aklımıza ulaşım gelmiyordu.
Bunlar, uydurma veya işle alakası olmayan kelimeleri başarıyla markalaştırmış isimler. Ne var ki bu yola girmek için öncelikle yüklü bir pazarlama bütçesine sahip olmanız gerekiyor. Wharton’da Pazarlama Profesörü olarak ders veren Leonard Lodish, “Uber ve Amazon, gerçekte ne iş yaptıklarını herkesin bilmesi için muazzam paralar harcıyorlar” diye açıklıyor. En iyi çözüm ise, bulması zor olsa da, hem akılda kalıcı hem de yapılan işi açıklayan bir isim bulmak.
Sesli asistanları gözardı etmeyin
Sesli komutla çalışan dijital asistanlar son dönemin yükselen trendleri arasında yer alıyor. İnsanlar araç kullanırken, iki eli doluyken veya kendilerini yalnız hissettiklerinde Siri, Cortana ve diğer sesli asistanlarla aramalar yapıyorlar. Bu nedenle şirketin adını belirlerken, telaffuzu kolay bir isim seçmek de önem taşıyor. Şirket adı belirleme sürecinde, seçtiğiniz alternatifleri yakın çevrenize söyleterek, sesli asistanlardan önce bir deneme yapabilirsiniz.
Her ne kadar Türkçe, yazı diliyle konuşma dilinin birbirine bir hayli yakın olduğu bir dil olsa da, markanızı farklı bir dilden seçecekseniz ya da uydurma bir kelime kullanacaksanız, bunun söylenişinin bir yapay zeka tarafından kolaylıkla algılanmasına dikkat edin.
Küçük ekranları gözardı etmeyin
Akıllı telefonların ekranları son birkaç yılda önemli bir dönüşüm geçirdi ve büyüdü. Buna karşın halen bilgisayar ile kıyaslanamayacak kadar ufaklar. Bu yüzden, seçeceğiniz şirket isminin telefon ekranında kolaylıkla okunur ve anlaşılır olması gerekiyor. Mümkün olduğunca bir isim seçmenin yanı sıra, web sitenizde veya yayınladığınız reklamlarda seçeceğiniz fontlarla küçük ekranlarda kolayca ayırt edilecek bir logo tasarlamanız gerekiyor.
Şirket adı kadar, sunduğunuz deneyim önemli
Elbette seçeceğiniz şirket adı büyük önem taşıyor. Buna karşın, isim belirleme sürecine takılıp kalmayın. Özellikle genç kitleye hitap ediyorsanız, isimden çok, sunacağınız ürünün kalitesi öne çıkacaktır. İnternet Pazarlama Birliği Başkanı Sinan Kanatsız, “Milenyum kuşağı isimlere veya logolara pek önem vermiyor. Onların en çok üstünde durduğu konu yaşadıkları tecrübe” diyor. Bir ürün veya hizmet fayda sağlıyorsa, paylaşma ihtimalleri daha yüksektir ve bunun önemli şirketin adından daha önemlidir.