Mobil oyun dünyası doygunluğa ulaştı derken ortaya Pokemon Go çıktı. Akıllı telefonlarda ve tabletlerde oynanan, mobil uygulama mağazalarından indirilen çeşitli mobil oyun türlerinin bir kısmı ilk indirme aşamasında ücret talep ederken, bazılarını bedava indirip oynamak mümkün oluyor. “Freemium” adını taşıyan, oynaması ücretsiz olarak da bilinen bu tür mobil oyunlarda kullanıcılar hiçbir bedel ödemeksizin oyuna devam etme hakkına sahip. Ancak çeşitli engelleri aşmak, ekstra hak kazanmak veya rakibe üstünlük sağlamak amacıyla sunulan bazı ücretli teklifler bu tür yapımları geliştiren şirketlerin gelir kaynağı haline geliyor.
İşe psikolojik açıdan yaklaşınca, oyuncuların hiç tecrübe etmedikleri bir ürüne para ödemek yerine, ücretsiz indirip denediği ve gerçekten ilerlemek için ihtiyaç duyduğu bir noktada ödeme yapmalarını beklemek kulağa mantıklı geliyor. Ne var ki Global Web Index tarafından yayınlanan raporda, bu şekilde ödeme yapan kitlenin çok az bir orana sahip olduğu ortaya çıkıyor.
Mobil oyun oynuyoruz, ödeme yapmıyoruz
Pokemon Go furyasıyla birlikte mobil oyun alemine yeniden mercek tutan GWI, internet kullanıcılarının yüzde 60 oranında akıllı telefonlarında oyun oynadığı sonucuna ulaşmış. Buna karşın son bir ayda herhangi bir mobil oyun için para ödeyenlerin oranı yüzde 15 ile sınırlı kalıyor. Diğer bir deyişle, yaklaşık altı kişiden sadece biri oynadığı mobil oyunlara ücret ödemiş durumda. Üstelik bu oran, freemium modelinde daha da düşüyor. Ücretsiz indirdiği oyun için uygulama içi satın almalar yoluyla ödeme yapanlar sadece yüzde 10’dan ibaret.
Yaş dağılımına bakıldığında, online yetişkinlerin mobil oyun içeriği için diğer kitlelere göre 2 kat daha fazla ödemeye yatkın olduğu gözleniyor. 25-34 yaş aralığını oluşturan bu grup, mobil oyun geliştiricilerin öncelikli olarak odaklanması gereken hedef kitleyi oluşturuyor.
Uygulama içi ödemelerin bu kadar düşük oranlarda seyretmesi, mobil oyunlarda reklam destekli veya sponsorlu uygulamaların öne çıkmasına neden oluyor. Bunun sonucu olarak ücretsiz oynamaya devam etmek isteyen kullanıcılar, daha fazla reklam videosu izliyor, mobil internet kotasını daha hızlı tüketiyor ve telefonunun pil ömrü kısalıyor. Diğer bir deyişle, freemium iş modeli mobil geliştiricilere değil, GSM operatörlerine ve taşınabilir güç ünitesi satıcılara yarıyor.