Twitter’da, uzun yıllardır büyük tepki çeken ve saldırgan tweet’leri ile öne çıkan teknoloji editörü Milo Yiannopoulos’un hesabı kapatıldı.
Milo Yiannopoulos’un Twitter’da engellenmesi için uzun yıllardır şikayetler, kampanyalar, topluca hareketler yapılıyordu ancak yönetim kullanıcının ifade özgürlüğü içinde hareket ettiğini dile getiriyordu. Öyle ki, Milo hakkındaki tartışmalar, ABD’de televizyon kanallarına yansımış, çok sayıda haber, tartışma ve eğlence programı Milo’yu da ekran çıkardıkları yayınlarda, Milo’nun amacını ve eylemlerini tartışmaya açmıştı.
Ancak Milo Yiannopoulos’un, Ghostbusters filminin yıldızlarından Leslie Jones hakkında başlattığı bir trolleme kampanyası, Twitter yönetiminin sabrını taşırmaya yetti. Twiter’da Jones hakkında yapılan yorumlarda, “maymuna benzediği, King Kong rolünü oynayabileceği,” gibi ırkçı ifadelerle dolu saldırılar yer alıyordu. Twitter’ın araştırması bu saldırı/trolleme kampanyasının Milo Yiannopoulos tarafından başlatıldığını ortaya koyunca, sosyal medya servisi Milo’nun hesabı kapadı. Bu eylem aynı zamanda, Twitter’ın internet trollerine karşı kendi inisiyatifi ile gerçekleştirdiği ilk eylem oluyor. Daha önce hesap kapatmak için, mağdurların mahkeme kararı getirmesi gerekiyordu veya terörizmi öven, propaganda yapan, İŞİD’e militan toplayan, eylem görüntülerini yayan hesaplar kapatılıyordu.
Bu karar aynı zamanda, sosyal medya servislerinin trollere karşı daha etkin hareket edeceği beklentisini de ortaya çıkardı. Ancak şimdi herkesin aklındaki soru şu: Sosyal medya yöneticilerinin hesabını kapatacağı trollerin, hangi kriterlere göre trol olarak değerlendirilecek? Sadece yöneticilerin hoşuna gitmeyen paylaşımlar yapmak hesabın kapatılması için yeterli olacak mı?