Geçtiğimiz yıl katıldığım Deloitte TMT Öngörüleri Raporu toplantısında, araştırmayı yapan Deloitte Yöneticisi Duncan Stewart, drone teknolojisiyle ilgili oldukça ilginç veriler paylaştı. Stewart; Parrot ile tanıyıp, DJI ile fotoğrafçılık gibi bazı profesyonel kullanım alanlarına tanık olduğumuz drone’ların asıl faydasının sanayi alanında görüleceğini anlattı. Buna örnek olarak da, enerji tesisinde arıza yapan bir bacanın görsel incelemesi için kullanılan drone’ların, binlerce dolarlık tasarruf ve benzersiz bir güvenlik sağlamasını verdi.
Geleneksel olarak binlerce dolar karşılığında bir helikopter kiralayıp, bir görevliyle birlikte o bacaya -güvenlik koşullarının elverdiği ölçüde yaklaşılarak- teknik muayene yapılması, görüntülerin daha sonra incelenmek üzere kaydedilmesi gerekiyordu. Oysa drone sayesinde çok daha hızlı, ucuz ve güvenli bir şekilde, çok daha yakın plan çekimler alınarak muayene yapılıyor ve etkili sonuçlar alınıyor.
Anlattığım örneğin bir benzerini çok yakında Airbus da kendi yolcu uçaklarının kontrolünde kullanacak. Intel’in RealSense kamera teknolojisiyle donatılmış, AscTec Falcon 8 drone araçları, yolcu uçağında görüntülenmesi zor bölümler dahil olmak üzere her noktayı 360 derece inceleyerek, görüntüleri muayene için yerdeki birimlere aktaracak.
Drone teknoloji uçak bakımını kolaylaştıracak
Tanıtım gösterisi İngiltere’deki Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda Intel ve Airbus iş birliğiyle düzenlenen drone destekli yolcu uçağı denetimi hakkında Intel Yeni Teknoloji Grubu Genel Müdürü Anil Nanduri şunları söyledi: “Airbus ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği ve gösteri, drone sektörüne Intel’in getirdiği ilerleme ve inovasyonu gözler önüne seriyor. Intel RealSense çarpışma önleme teknolojisini AscTec Falcon 8 üzerinde tanıtan bu prototip ile hem ürünleri hem de sektörü bir sonraki aşamaya taşıyacağımıza inanıyoruz.”
https://www.youtube.com/watch?v=KpoCf9ev0VM
Profesyonel hava gözlem ve denetleme alanında lider konumda bulunan AscTec Falcon 8, önceden belirlenmiş bir uçuş rotası izleyerek uçağın görüntülenmesi gereken noktalarında sistematik çekimler yapıyor. Çizikleri, göçükleri ve boyada oluşmuş bozulmaları gösteren fotoğraflar, 3D bir dijital model üzerinde derleniyor ve veritabanına kaydedilerek analizi gerçekleştiriliyor. Bu veriler sayesinde hasar takibi daha iyi şekilde tutularak, gelecekte oluşacak benzer durumların önlenmesi veya azaltılması mümkün hale geliyor. Patentli V formuna sahip sekiz pervaneli araç, yolcu uçağının üst kısmını da RealSense kameraları kullanarak akıllı engel navigasyonu için denetliyor ve 42 megapiksel tam çerçeve kamera ile tüm görüntüleri kaydediyor.
Airbus her uçağı teslim etmeden önce detaylı bir kalite kontrol adımı gerçekleştiriyor. Yapılan gösteride, uçak muayenesinin yaklaşık iki saatten, 15 dakikaya düşürüldüğü gözleniyor. Bu da uçakların muayene amaçlı yerde kalma sürelerinin kısalması, süreçlerin daha verimli ve düşük maliyetli hale gelmesi demek oluyor. İlk olarak tam ölçekli bir sanayi testi Airbus A330 uçaklarında yapılacak olan bu drone denetimlerin, ilerleyen süreçte şirketin diğer yolcu uçaklarında da kullanılması planlanıyor.