Dünyanın ilk siber silahı, yıllar önce İran’ın gizli nükleer tesisinde kullanılmış ve tesisin beşte biri çalışamaz hale gelmişti. ABD istihbaratı tarafından özel olarak hazırlanan Stuxnet isimli virüsün yol açtığı hasarı tamir etmek, İran’a çok uzun zamana ve milyarlarca dolara mal olmuştu. Virüs, santrifüjlerin kapasitesinin üzerinde hızlı dönerek parçalanmasına ve tesise zarar vermesine neden olmuştu. ABD ile İran o dönemde, İran’ın nükleer silah geliştirme çabaları nedeniyle büyük gerginlik yaşıyor, ABD İran’a ağır yaptırımlar ve ticari ambargolar uyguluyordu. İran ise geliştirdiği silahla İsrail’i haritadan silme tehdidini savuruyordu. Ayrıca nükleer alanda çalışmalar yapan İran’lı mühendisler ve bilim insanları ardı ardına suikasta uğrayarak öldürülüyordu.
ABD’nin ve İsrail’in hacker saldırıları nedeniyle dijital güvenlik önlemlerini arttırmak zorunda kalan İran’ın şu anda dünyadaki en büyük hacker ordusuna sahip olduğu anlaşıldı. Yaşanan saldırılar nedeniyle çok sayıda İranlı genç hacker’ın ülkenin siber ordusuna katılım için başvurmuş olduğu ortaya çıktı.
Devrim Muhafızları altında yer alan siber güvenlik ordunun, 20 milyon dolarlık bütçeye sahip olduğu bildiriliyor. Bu hacker ordusunun Stuxnet’in intikamını, 2011 ve 2013 arasında ABD finans kuruluşlarına karşı gerçekleştirilen 175 saldırıyı düzenlediği biliniyor. Söz konusu saldırılar ABD ekonomisine yüz milyonlarca dolar zarar vermiş durumda. Ayrıca İran’lı Hacker’ların New York’taki bir barajın kontrolünü ele geçirerek bölgeyi uzun bir süre elektriksiz bıraktığı da biliniyor. Ülke ayrıca 2012 yılında ABD’nin müttefiki Suudi Arabistan’ın en büyük petrol şirketine saldırarak şirketin tüm iş süreçlerini yürüten 35 bin bilgisayarı kullanılamaz hale getirdi. Bu saldırı sonrasında petrol fiyatlarında çok keskin bir yükselme yaşandı. Ancak Orta Doğu’nun bu yalnız ülkesinin petrol fiyatları ile oynaması Çin’i de rahatsız etmesi nedeniyle, ülkenin petrol şirketlerine saldırıları durdurduğu düşünülüyor. Yine de İran, tek bir gerçek bomba atmadan dünya ekonomisi sadece bilgisayar başından çökertebileceğine dair mesajını dünyaya başarıyla ulaştırmış bulunuyor. Ambargoların kalkmasının ardından İran’ın dijital saldırıları da durdu ancak ABD ve Avrupa şimdi bu dev hacker ordusuna karşı nasıl önlem alabileceklerini tartışıyorlar.