Bu gelişme, başta iPhone olmak üzere birçok cihazın fiyatının fırlayacağı yönündeki söylentilere bir süreliğine son vermiş oldu.
Bloomberg’in aktardığına göre, ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi tarafından yayımlanan yeni muafiyet listesi, Çin’e yönelik %125’lik tarife artışı ve diğer ülkelere uygulanan %10’luk temel tarife kapsamında bazı ürünleri kapsam dışı bırakıyor.
Bu ürünler arasında akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, sabit diskler, işlemciler ve hafıza çipleri yer alıyor. ABD’de bu tür ürünlerin üretimi yaygın olmadığı için, yerli üretime geçişin yıllar süreceği öngörülüyor.
Muafiyet kapsamında yer alan bir diğer önemli ürün grubu ise yarı iletken üretim makineleri. Bu karar, ABD’de büyük yatırım planları olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) gibi şirketler açısından kritik önem taşıyor.
Beyaz Saray’ın geçtiğimiz hafta boyunca uygulamaya koyduğu genel gümrük artışları ve Çin hariç diğer ülkeler için 90 günlük geçiş süresi, piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açtı. Trump yönetiminin, iPhone’un ABD’de üretilebileceğini vurgulaması da Apple’ın geleceği konusunda tartışmaları alevlendirmişti.

Her ne kadar bu son gelişme teknoloji sektörü için kısa vadeli bir rahatlama sunsa da, uzmanlar uzun vadede yeni sektör bazlı vergilendirmelerin yolda olabileceği uyarısında bulunuyor. Şimdilik elektronik ürünlerde verginin %10 seviyesine çekilmesi, Apple ve tüketiciler için olumlu bir adım olarak görülüyor. Ancak piyasaların tamamen rahatlaması için daha net ve kalıcı politikaların açıklanması gerektiği açık.
Ancak uzmanlar, iPhone modellerini de etkileyen bu muafiyetin geçici olabileceğini ve teknoloji sektörünün gelecekte yeni tarifelerle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor. Bu nedenle hem üreticiler hem de tüketiciler, fiyat dalgalanmalarına karşı temkinli olmalı. Uzun vadeli stratejiler için daha net politikaların belirlenmesi bekleniyor.