Ay tozundan üretilen güneş pilleri gelecekteki uzay araştırmalarına güç sağlayacak. Astronotların botlarına yapışan kir, bir enerji üretimi için kullanılabilir. Device dergisinde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar simüle edilmiş ay tozundan yapılmış güneş hücreleri yarattılar. Hücreler güneş ışığını verimli bir şekilde enerjiye dönüştürüyor, radyasyon hasarına dayanıyor ve ağır malzemeleri uzaya taşıma ihtiyacını azaltıyor, uzay araştırmalarının en büyük zorluklarından biri olan güvenilir enerji kaynaklarına potansiyel bir çözüm sunuyor.
Ay tozundan güneş pili üretimi enerji sektöründe kullanılacak
Almanya’daki Potsdam Üniversitesi’nden baş araştırmacı Felix Lang: “Uzayda kullanılan güneş hücreleri şu anda inanılmaz, %30 ila %40’a varan verimliliklere ulaşıyor, ancak bu verimliliğin bir bedeli var. Çok pahalılar ve nispeten ağırlar çünkü kaplama olarak cam veya kalın folyo kullanıyorlar. Tüm bu hücreleri uzaya kaldırmayı haklı çıkarmak zor” diyor.
Lang’ın ekibi, güneş hücrelerini Dünya’dan taşımak yerine, Ay’ın kendisinde bulunan malzemelere bakıyor. Dünya yapımı camı, Ay’ın gevşek, kayalık yüzey kalıntıları olan Ay regolitinden üretilen camla değiştirmeyi amaçlıyorlar. Bu değişiklik tek başına bir uzay aracının fırlatma kütlesini %99,4 oranında azaltabilir, taşıma maliyetlerini %99 oranında düşürebilir ve uzun vadeli Ay yerleşimlerini daha uygulanabilir hale getirebilir.
Fikri test etmek için araştırmacılar, ay tozunu simüle etmek için tasarlanmış bir maddeyi ay camına erittiler ve bunu yeni bir tür güneş hücresi inşa etmek için kullandılar. Hücreleri, ay camını perovskit ile eşleştirerek hazırladılar; perovskit daha ucuz, yapımı daha kolay ve güneş ışığını elektriğe dönüştürmede çok etkili bir kristal sınıfıdır. Uzaya gönderilen her bir gram malzeme için, yeni paneller geleneksel güneş panellerinden 100 kata kadar daha fazla enerji üretiyor.
Lang: “Ağırlığı %99 oranında azaltırsanız, ultra verimli %30 güneş hücrelerine ihtiyacınız kalmaz, sadece ayda daha fazlasını üretirsiniz. Ayrıca, hücrelerimiz radyasyona karşı daha kararlıdır, diğerleri ise zamanla bozulur” diyor.