Paranın varlığı ayrı, yokluğu ayrı dert. Bireysel ölçekte finans yönetiminizi her iki senaryoda da gerçekleştirmek için, teknolojinin nimetlerinden faydalanmamanız için önünüzde hiçbir engel yok. Ancak uygulama mağazalarında şöyle bir tur atacak olursanız, bu ihtiyaca yanıt vermeye hevesli çok fazla alternatif olduğunu göreceksiniz.
Tüm uygulamaları tek tek deneyecek vaktiniz yoksa, Tech Insider tarafından hazırlanan bu en iyiler listesine göz atmanızda fayda var. Bankacılık sektöründeki regülasyonlar nedeniyle bu listedeki uygulamaların büyük çoğunluğu henüz Türkiye’de yayınlanmadı. Bu yüzden bu beş mobil uygulamayı merakla bekliyoruz:
En iyi kredi kartı yönetimi uygulaması: Wallaby
Wallaby tüm kredi kartı hesaplarınıza bağlanarak, her birinde yaptığınız harcamaları takip ediyor ve çok fazla harcama yaptığınızda ya da hesabınızda şüpheli bir işlem tespit ettiğinde sizi uyarıyor. Uygulamanın en önemli özelliği ise, kartları güncel kampanyalarla eşleştirmesi ve size yapacağınız alışverişte en az faizle en fazla bonus para toplama olanağı tanıyacak kartı önermesi. Güvenlik konusunda endişesi olanlar ise sadece kart tipini girerek, tüm bu özelliklerden faydalanabiliyor. Uygulama hem iOS hem Android sahibi kampanya tutkunları tarafından dört gözle bekleniyor.
En iyi tasarruf uygulaması: Digit
Para biriktirme konusunda sıkıntı yaşayanlar için geliştirilen bu uygulama, sürekli parayı düşünmeksizin birikim yapmanıza olanak tanıyor. Banka hesaplarına bağlanarak, harcama alışkanlıklarını tarayan uygulama, haftada birkaç defa bankanızdan küçük bir miktar parayı alarak, Digit tasarruf hesabına aktarıyor. Çekilen tutar yine sizin tasarruf kapasiteniz göz önünde bulundurularak belirleniyor. Bu parayı istediğiniz zaman, istediğiniz hacimde çekmeniz mümkün oluyor. Para bir gün sonra banka hesabınıza geri dönüyor.
En iyi bütçe oluşturma uygulaması: Mint
Banka hesaplarınıza bağlanarak hareketleri analiz eden Mint, finansal varlıklarınızla ilgili tam tekmil raporlar sunuyor. Örneğin banka hesaplarınızda ne kadar paranız kaldığı, ne kadar borcunuzun olduğunu tek ekrandan görüntülemeniz mümkün oluyor. Her kategori için, daha önceki harcamalarınızı baz alarak yeni bütçeler planlayan uygulama, bu bütçeyi aştığınız anda uyarı veriyor. Uygulamayı kullanarak kredi notunu öğrenmek de mümkün. Uygulamanın yakın dönemde Türkiye’de yayınlanması bekleniyor.
En iyi kişisel finans uygulaması: Wally
Wally ile yaptığınız harcamaları takip etmenin yanı sıra, her bir harcamayla ilgili kendinizi hesaba çekmenize yardımcı oluyor. Adisyon ya da fişleri uygulamaya tarattıktan sonra, her biri için kısa notlar ekleyerek neden bu alışverişi yaptığınızı açıklamanız gerekiyor.
Yeterince veri oluştuğunda, Wally size detaylı bir harcama analizi yapıyor ve en çok para harcadığınız kategorileri (yemek, tatil ya da eğlence gibi) ve günleri sıralıyor. Üstelik uygulamayı kullanmak için herhangi bir banka hesabına bağlanmanız gerekmiyor. Uygulamayı Android ve iOS için ücretsiz indirebilirsiniz.
En iyi yatırım uygulaması: Acorns
Yatırım konusunda tecrübesi olmayanlar için geliştirilen Acorns ile bir hesap oluşturup, bunu banka hesabınıza bağlamanız gerekiyor. Uygulama sahip olduğunuz finansal varlıkları baz alarak size uygun bir yatırım portföyü seçiyor ve sizin için yatırım yapmaya başlıyor. İlk adımda en az 5 dolarlık yatırım yapmak gerekiyor. Sonrasında ister yatırımınızı kendiniz yapıyorsunuz, ister yatırım için ayırdığınız bütçeyi Acorns’un yönetimine bırakıyorsunuz. Acorns özellikle para üstünü yatırım amaçlı kullanmasıyla hızla büyüyen bir ekosisteme dönüşmüş durumda. Örneğin yemek için 19,20 TL ödediğinizde, Acorns (Türkiye’ye gelirse) kalan 0,80 TL’yi otomatik olarak yatırım bütçesine ekliyor.
Merhaba Erhan Bey,
Paylaştığınız finans uygulamaları için çok teşekkürler. Ben bütçemi yönetmek için yaklaşık iki buçuk senedir ikinci el alışveriş yapıyorum. Daha tasarruflu bir yaşam için size de naçizane tavsiye ederim. ? Benim için de en iyi tasarruf uygulaması; http://www.tarz2.com Belki sizin de işinize yarayabilir. ?