Cezayir’de Facebook, Twitter ve 3G servisleri geçici olarak erişim engeline maruz kaldı. Sebebi ise lisans sınavlarının sorularının sızdırılması. Kuzey Afrika ülkesinde 555 binin üzerinde öğrenci, soru kağıdının sosyal medyaya sızdırılması üzerine sınavı tekrar almak zorunda kalırken, ülke genelinde sosyal ağlara erişim yasaklandı.
Her ne kadar soru kağıdının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla “iyi niyetlerle” gerçekleştirilmiş olsa da, hükümet eliyle sosyal ağların ve iletişim teknolojilerinin erişim engeline maruz kalması eleştiri oklarının hedefine oturuyor. TNW, konuyla ilgili olarak online hizmetlere erişim engeli getirmenin dünya genelinde büyüyen bir trend haline geldiğine dikkat çekerken, “Niyet iyi bile olsa insanların kriz anlarında sevdikleriyle iletişim kurmasının engellenmesi ve doğru bilgi ve haberin yayılmasının önüne set çekilmesi endişe verici” diye ekliyor.
Erişim engeli çözüm değil!
Sosyal medya artık bir lüks değil, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası, aynı zamanda öncelikli iletişim yöntemimiz haline geldi. Hal böyleyken iletişim hizmetlerinin geçici dahi olsa engellenmesi, kurunun yanında yaşın da yanmasına neden oluyor. Cezayir’de yaşanan sızıntı gibi örneklerde devletin yapması gereken, hızlı hareket ederek sızıntının kaynağını hemen tespit etmek ve sorunu nokta atışıyla çözüme kavuşturmak.
Cezayir hükümeti emniyet güçleri, ulusal eğitim bürosundaki bazı çalışanlar dahil birkaç kişiyi gözaltına aldığını açıkladı. Devlet halen 2016 yılı soru kağıtlarının nasıl sızdırıldığını tespit etmekle uğraşıyor. Anlaşılan devletlere bir açma kapama şalterinden ziyade, daha donanımlı bir ekip ve daha gelişmiş inceleme teknolojileri gerekiyor.