En basit haliyle sanal asistan, genellikle bir insan tarafından gerçekleştirilen görevleri yerine getirmeye veya bilgileri yönetmeye yardımcı olan bir yazılım programıdır. Yapay zeka ile sesli asistan geliştirme bu alanda büyük önem taşır. Dijital asistanlar olarak da adlandırılan bu akıllı araçlar sesle etkinleştirilebiliyor. Örneğin Siri, Google Assistant ve Alexa verilebiliyor. Ancak birçok şirket kendi versiyonlarını geliştiriyor. Örneğin arabanızda, navigasyon veya diğer araç sorunlarına yardımcı olan sesle etkinleşen bir asistan olabiliyor.
Yapay zeka ile sesli asistan
Özel bilgisayar çipleri, mikrofonlar ve yazılımların birleşimi sayesinde sanal asistanlar soruları yanıtlayabiliyor.
Yapay zeka destekli sesli asistan kullanımı özellikle bu görevlerde fark yaratır. Sesli komutlara yanıt verir, kısa mesajlar gönderir, telefon görüşmeleri yapar ve hatırlatıcılar ayarlayarak birçok görevi telefonunuzdan asistanınıza devretmenizi kolaylaştırır.
Zamanla, sanal asistanlar alışkanlıklarınızı ve tercihlerinizi öğrenerek sürekli olarak daha sezgisel hale gelirler. Yapay zeka tabanlı sesli asistan kullanımı bu tür gelişmelerin merkezinde yer almaktadır.
Dijital asistanlar daha gelişmiş hale geldikçe, günlük yaşamdaki rolleri de artacaktır. Yapay zeka ile sesli asistan teknolojilerinin entegrasyonu bu değişimi hızlandırır. Henüz kullanmadıysanız, muhtemelen yakında bir tane kullanacaksınız. Amazon Echo ve Google Nest/Home şu anda akıllı hoparlörler için önde gelen seçenekler, ancak gelecekte diğer markalardan daha fazla model görmeyi bekliyoruz. Sanal asistanlar, bir komutu veya selamlamayı (“Hey Google” gibi) tanıdıklarında yanıt veren pasif dinleme cihazlarıdır.
Asistanın internete bağlı olması gerekiyor. Böylece yapay zeka ile sesli iletişim kurabilir, web aramaları yapabilir ve cevaplar bulabilir veya diğer akıllı cihazlarla iletişim kurabilir. Ancak, pasif dinleme cihazları olduklarından, etkinleştirmek için genellikle bir uyandırma sözcüğüne veya komutuna ihtiyaç duyarlar. Bir sanal asistanla sesli iletişim kurduğunuzda, asistanı tetiklersiniz ve duraklamadan sorunuzu sorarsınız.
Örneğin, “Hey Siri, Kartal’ın maçının skoru neydi?” Dijital asistan komutunuzu anlamazsa veya bir yanıt bulamazsa size haber verir. Sorunuzu yeniden ifade ederek veya daha yüksek sesle ya da daha yavaş konuşarak tekrar deneyebilirsiniz. Bazı durumlarda, Uber çağırmak istediğinizde olduğu gibi, ileri geri konuşmak gerekebilir. Konumunuz veya gideceğiniz yer hakkında ek bilgi vermeniz gerekebilir.
Farklı cihazlar bir düğmeye basmanızı ve basılı tutmanızı gerektirebilir, ancak çoğu zaman sesli komutlar standarttır. Bir video ekranı sağlayan Echo Show gibi Alexa cihazlarına hem sesle hem de dokunarak erişilebilir.