Techinside Google News
Techinside Google News

Koreli araştırmacılar, patlamaya dayanıklı batarya geliştirdi!

Koreli araştırmacılar, patlamaya dayanıklı batarya tasarladı. Bu batarya, üç katmanlı katı polimer elektrolite sahip olmasıyla öne çıkıyor.
- Advertisement -

Koreli bir araştırma ekibi, elektrikli araçlar için daha güvenli ve dayanıklı bataryalar geliştirmek adına önemli bir adım attı. Daegu Gyeongbuk Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden (DGIST) gelen bu yenilikçi batarya, üç katmanlı katı polimer elektrolite sahip olup, özellikle yangın ve patlama risklerine karşı büyük bir dayanıklılık gösteriyor. Bu batarya, olası bir yangın durumunda kendi kendini söndürebilme yeteneğiyle öne çıkıyor ve ayrıca 1000 şarj döngüsünden sonra kapasitesini %88 seviyesinde koruyor.

Koreli araştırmacılar, patlamaya dayanıklı batarya tasarladı

Bu yeni bataryanın güvenliğini ve dayanıklılığını artıran üç katmanlı yapı, her katmanın farklı bir işlevi yerine getiriyor. Dış katman, elektrotlar arasındaki bağlantıyı güçlendirirken, ortada bulunan sert katman bataryanın yapısal bütünlüğünü artırarak daha sağlam hale gelmesini sağlıyor. Ayrıca, bu bataryada kullanılan Dekabromodifenil etan (DBDPE) bileşiği, bataryanın alev geciktirici özellik kazanmasını sağlıyor. Bu bileşik, özellikle yüksek düzeyde brom içerdiği için yangın sürecini engellemeye yardımcı oluyor, böylece bataryanın yangının yayılmasını önlemesine olanak tanıyor.

Koreli araştırmacılar, patlamaya dayanıklı batarya tasarladı.

Bataryanın performansı da oldukça etkileyici. Geleneksel bataryalarda, şarj ve deşarj sırasında lityum dendritlerinin oluşması, bataryanın yapısını zayıflatabilir ve potansiyel yangın ve patlamalara yol açabilir. Ancak, Koreli ekibin geliştirdiği bu batarya, bu sorunu ortadan kaldırarak daha güvenli hale geliyor. Dr. Kim Jae-Hyun ve ekibi, geliştirdikleri bataryanın 1000 şarj döngüsünden sonra bile %87.9 kapasitesini koruyarak, çoğu bataryaya göre çok daha uzun ömürlü olduğunu belirtiyorlar. Bu, özellikle elektrikli araçlarda menzil kaybı yaşamadan uzun vadeli kullanım için büyük bir avantaj sağlıyor. Örneğin, 300 km menzil sunan bir elektrikli araç, bu batarya ile 300 bin km’ye geldiğinde bile yaklaşık 265 km menzil sunmaya devam edebilir.

Yalnızca elektrikli araçlarda değil, aynı zamanda enerji depolama çözümleri, akıllı telefonlar ve giyilebilir cihazlar gibi diğer birçok uygulama alanında da kullanılabileceği belirtilen bu batarya tasarımı, lityum metal pillerin ticarileştirilmesi adına büyük bir adım olabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir