Ahmet Enes Güneş
HarmonyERP CEO
Teknolojik ilerlemeler ve dijital dönüşüm sayesinde yapay zeka, şirketlerin iş yapma şekillerini köklü bir şekilde değiştirdi. Bu değişim, bilişim ekonomisini de şekillendiriyor. Yapay zekanın şirketler üzerindeki etkisi, üretkenlik artışı, maliyet düşüşü, müşteri deneyimi iyileştirmesi ve yeni iş modellerinin ortaya çıkması gibi pek çok önemli alanda kendini gösteriyor. Ancak, bu teknolojinin güvenli ve etik bir şekilde kullanılması da büyük bir önem taşıyor. Şirketlerin, yapay zekayı doğru stratejilerle entegre etmeleri, rekabet avantajı elde etmelerini sağlarken, hem de sürdürülebilir bir büyüme sürecine katkı sunuyor.
Şirketlerin operasyonel maliyetlerini düşürüp, verimliliği artırıyor
Yapay zeka, veri analizi ve işlem hızını önemli ölçüde artırarak şirketlerin verimliliğini de yükseltiyor. Yapay zeka özellikle büyük veri analizi, şirketlerin pazar trendlerini daha doğru bir şekilde tahmin etmelerine ve daha hızlı karar almalarına olanak tanırken; zaman alıcı ve tekrarlayan işlerin otomatikleştirilmesini sağlıyor. Örneğin ürün satışlarının analiz edilip gelecek sezonlardaki satış tahminlerine göre hammadde ve yarı mamül stoklanması gibi süreçlerde tespit edilebilen ve edilemeyen tüm çevresel verileri, mikro trendleri göz önünde bulundurarak nokta atışı çıktılar üreten modeller üretmek artık mümkün. Müşteri hizmetleri alanında chat botlar ve sanal asistanlar, insan iş gücünü tamamlayarak daha hızlı ve etkili bir hizmet sunuyor. Bu da şirketlerin operasyonel maliyetlerini düşürüp, verimliliği artırıyor.
Hataları daha gerçekleşmeden önlemeyen çözümler sağlıyor
Üretim hatlarında hatalı ürünlerin tespiti için kameralı sensörlü sistemler uzun zamandır kullanılıyor. Şimdi ise bu teknik altyapı yapay zeka sayesinde öğrenerek evrimleşiyor; yeni süreçlere kendiliğinden adapte oluyor. Gıda, cam, metal gibi üretim hatlarında görüntü işleme ile standart dışı ürünleri tespit eden, hatalı ürünlerin hata sebeplerini tahmin eden ve buna göre makineleri yeniden konfigüre eden çözümler mümkün. Kestirimci bakım ve kestirimci kalite uygulamalarıyla mekanik ve çevresel şartları göz önünde bulundurarak ürünleri maksimum kalitede, minimum karbon ayak iziyle üretecek konfigürasyonları önerebiliyor.
İş gücü optimizasyonuna da katkısı oldukça büyük
Yapay zeka, manuel işlerin otomatikleştirilmesi ile iş gücü ihtiyacını azaltırken, çalışanların daha stratejik işlerde zaman harcamalarını sağlıyor. Bu sayede şirketler, operasyonel maliyetleri düşürürken, insan kaynaklarını daha verimli bir şekilde kullanabiliyor. Ayrıca, yapay zeka tabanlı süreçler, enerji ve malzeme gibi kaynakların daha etkin kullanılmasına yardımcı oluyor. Bu tür verimlilik artışları, şirketlerin rekabet avantajı elde etmelerine olanak tanıyor. Ayrıca yalnızca şirketin içindeki süreçlerde değil, müşteriye ürünlerimizi ulaştırmak için kullandığımız mecraların optimizasyonunda da yapay zeka artık kullanılıyor. Şirketlerin yıllar içinde oluşmuş kültür ve iletişim diline uygun şekilde içerik oluşturulması, bu içeriğin farklı hedef kitlelere göre özelleştirilmesi, mesajın özünü yitirmeden farklı dillerde çoğullanması yapay zeka sayesinde dakikalar içinde yapılabiliyor. Mevcut müşteri kitlesinin analiz edilerek benzer müşterilerin yapay zeka modelleri sayesinde tespit edilerek hedeflenmesi sayesinde hem pazarlama maliyetler azalıyor hem de doğru kitlenin ürüne gelmesi sağlanarak satış sürecinin de başarısı artırılıyor.
İş gücü dönüşümü yöneticilerin gündeminde daha önlere çıkacak
Yapay zekanın iş süreçlerine adaptasyonu sayesinde aslında bir çok meslek ortadan kalkmak yerine dönüşecek. Daha önce personelin tekrarlı ve vakit alan işler nedeniyle dolan vakti ürünlerde özelleştirme, müşteriye özel çözümler üretme, yeni servisler ve ürünler geliştirme gibi işlere kanalize edilmesi gerekecek. Geçtiğimiz yıl içerisinde openai’in sesli çeviri özelliğinin çıkmasıyla en popüler dil öğrenme programının hisse senetlerinin değeri bir saat içinde %5 düşmüştü; ancak eğitim takip ve ödül mekanizmalarını güncelleyerek şirket 6 ay içinde önceki değerinin de 2 katına çıkmayı başardı. Çalışanların da aynı şekilde yeni yeteneklere adapte olarak yapay zekayı kendi avantajlarına kullanarak değerlerini artırmaları mümkün.
Gizlilik sorunları çok baş ağrıtacak
Bir diğer önemli nokta da bilişim ekonomisinin altyapısını da etkilemesi. Veri güvenliği, yapay zekanın kullanılmasıyla birlikte daha da önemli hale geldi. Yapay zeka, büyük miktarda veriyi işlerken, bu verilerin korunması için yeni güvenlik önlemleri alınması gerekli. Bir çok yapay zeka platformu halka açık olan verilerle eğitilmiş olmakla birlikte tüm kullanıcı aktivitelerini de kendini eğitmek için veri olarak kullanmakta. Bu durum veri güvenliği açısından doğru kurgulanmayan ürünlerde şirketin ticari sırlarının, hizmete özel bilgilerinin halka açık modellerle paylaşılmasına yol açabiliyor. Savunma, finans gibi sektörlerde kapalı devre yada tek yönlü şekilde dışardan veri toplayacak ancak dışarı veri çıkarmayacak yapay zeka sistemlerinin tasarlanması kritik önem arz ediyor. Ayrıca, yapay zekanın etik kullanımı konusunda da çeşitli tartışmalar bulunuyor. Yapay zeka algoritmalarının şeffaf olmaması, karar alma süreçlerinde adaletsizlik ve ayrımcılığa yol açabiliyor. Şirketlerin, yapay zeka uygulamalarını etik bir şekilde kullanmaları, güvenlik ve gizlilik standartlarına uygun hareket etmeleri önem arz ediyor. Şirketler, yapay zekayı etkin bir şekilde kullanarak rakiplerinden öne geçerek daha yüksek bir pazar payına sahip olabiliyorlar. Özellikle teknoloji, sağlık, otomotiv ve finans gibi sektörlerde yapay zeka daha hızlı inovasyon, daha iyi müşteri hizmetleri ve daha düşük maliyetlerle rekabet avantajı sağlıyor.
Ahmet Enes Güneş
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden 2011; İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme (MBA) programından ise 2015 yılında mezun olmuştur. İtalya merkezli Value Team SpA’da CRM danışmanı olarak başladığı kariyerinde, Avea ve Türk Telekom’da Teknoloji Stratejileri proje yöneticisi, Comodo’da Ürün Yöneticisi, Yıldız Holding Dijital Dönüşüm Lideri olarak çalışmıştır. 2023 yılından itibaren HarmonyERP Genel Müdürü olarak şirketin teknoloji ve kanal dönüşümüne liderlik etmektedir.