Techinside Google News
Techinside Google News

Meta, kendi denizaltı fiber ağını kuruyor!

Meta, dev bir yatırımla kendi denizaltı fiber optik kablo ağını kuruyor. Bu yatırım, 10 milyar doları aşacağı düşünülüyor.
- Advertisement -

Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi dev platformların ana şirketi olarak, internet altyapısına yönelik dev bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Küresel ölçekte internet trafiğinin %10’unu sabit ağlar üzerinden, %22’sini ise mobil ağlar üzerinden gerçekleştiren Meta, artan yapay zeka uygulamalarıyla bu trafiği daha da yükselteceğini öngörüyor. Şirket, bu yoğunluğu karşılayabilmek ve güvenilir bir altyapı sağlamak adına 10 milyar doları aşacak bir yatırımla tamamen kendine ait bir denizaltı fiber optik kablo ağı kurmayı planlıyor.

Meta, kendi denizaltı fiber ağını kuracak

Toplamda 40 bin kilometre uzunluğunda olması beklenen bu ağ, Meta’nın ilk kez tek sahibi olacağı bir altyapı olarak dikkat çekiyor. Şirketin mevcut ağ projelerine bakıldığında, daha önce Afrika’yı çevreleyen 2Africa kablosu gibi 16 farklı projede ortak sahip konumundayken, bu kez tüm kontrolü elinde bulunduracak. TechCrunch tarafından doğrulanan bilgilere göre, kablonun rotası ABD’nin doğu kıyısından başlayarak Güney Afrika, Hindistan ve Avustralya üzerinden ABD’nin batı kıyısına ulaşacak şekilde planlanıyor.

Meta, dev bir yatırımla kendi denizaltı fiber optik kablo ağını kuruyor.
Meta, dev bir yatırımla kendi denizaltı fiber optik kablo ağını kuruyor.

Projenin başlangıç bütçesi için 2 milyar dolarlık bir rakam öngörülse de uzmanlar, bu maliyetin proje ilerledikçe 10 milyar doları aşacağını belirtiyor. Özellikle Flag Telecom’un kurucusu ve denizaltı kablo uzmanı Sunil Tagare, yatırımın boyutlarının giderek büyüyebileceğine işaret ediyor. Şirketin bu devasa fiber optik ağı, 2025 yılının başında resmi olarak planlama ve güzergah onaylarının ardından kamuoyuna tanıtılacak.

Meta’nın bu hamlesi, internet altyapısında bağımsız bir güce sahip olma hedefinin yanı sıra, yapay zeka ve veri transferi konusundaki artan ihtiyaçlarını daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde karşılamayı amaçlıyor. Bu tür projelerin, küresel internet altyapısına ve diğer teknoloji şirketlerinin rekabet stratejilerine de önemli etkileri olacağı tahmin ediliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir