Dünya çapında hazır giyim sektörü, 2022 yılında tahmini olarak 92 milyon ton tekstil atığı üretti. Bu yeni moda, bu atığı azaltmayı hedefliyor. Giyim üretimi ve taşımacılığı, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %10’unu oluşturmaktadır. Konvansiyonel giyim üretimi, kesim sürecinde kumaşın %21’ine kadar israfa yol açıyor. Aynı zamanda satılan kıyafetlerin %15-20’si satılamayan stokta israf oldu. Ayrıca satın alınan kıyafetlerin %60’ı ise sadece bir yıl sonra atılıyor. Bu yeni moda anlayışı, bu israfı azaltacak.
Teknoloji ile gelen sürdürülebilir moda
Tekstil endüstrisinin tedarik zinciri yalnızca karmaşık olarak tanımlanabiliriz. Bu da modanın tasarımcılar ve mühendisler için geçerliliğini zorlaştırır. Ancak yüzyıllar sonra, birçok kişi moda konusunda umut görüyor. Şu anda, politika yapıcılar, malzeme tedarikçileri, üretim operasyonları, dağıtımcılar ve müşteriler tarafından yönlendirilen artan verimlilik ve şeffaflık talebinde sismik bir değişim yaşıyoruz. Endüstrinin dikey olarak organize edilmesi, dijitalleşmeye bağlı. Bu yeni moda anlayışı için dijitalleşme önemlidir.
İleride, şirketlerin tekstil sektöründe rekabet edebilmeleri için dijital teknolojilerin ve kritik öneme sahip verilerin dağıtımından yararlanmaları gerekiyor. Yeni nesil tüketiciler devamlı şekilde üretilen ürünler istiyor ve bu talebi karşılamak için işletmelerin satın alma alışkanlıklarında değişiklik yaratıyor. Bu nedenle şirketler sürdürülebilir moda uygulamalarına yönelmeli.
Tam dijitalleşme, tedarik zincirlerini ve üretim süreçlerini şeffaf hale getiriyor. Böylece bulut tabanlı iletişim sistemleri aracılığıyla bakımı daha kolay hale getirerek tekstil üretiminde sürdürülebilirliği ve kaynak verimliliğini değiştirecektir. Yerel merkezler aracılığıyla talep üzerine üretimi açığa çıkarmak için dijitalleşme gereklidir. Bu, üretimi komşu topluluklara geri getirecek ve malzemelerin dünya çapında taşınmasının karbon ayak izini azaltacak, müşterilere, tasarımcılara ve markalara daha iyi hizmet verirken tasarım yinelemesi ve üretim süreci sırasında atığı azaltacaktır. Bu süreç, sürdürülebilir moda için büyük bir adımdır.
Dijital dönüşüm, dünya genelindeki paydaşlar arasındaki iş birliğini kolaylaştıran uçtan uca bir çözüm sağlıyor. Herkesin daha verimli ve nihayetinde daha karlı bir şekilde birlikte çalışmasını sağlar. Dijital varlıklara geçiş, daha otomatik bir iş akışı anlamına geliyor. Ayrıca doğruluğu artırıyor, maliyetleri düşürüyor ve ürün üretimini hızlandırıyor. Böylece sürdürülebilir moda hız kazanıyor.