Techinside Google News
Techinside Google News

Diyanet işleri başkanlığı, yapay zeka çağına hazırlanıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, 7. Din Şurası'nda aldığı kararlarla dijital dönüşüm sürecinde önemli bir adım attı.
- Advertisement -

Diyanet İşleri Başkanlığı, dijitalleşen dünyaya uyum sağlamak ve dini hizmetlerin etkinliğini artırmak için yapay zeka teknolojilerini kullanmaya hazırlanıyor. Başkan Ali Erbaşdini konularda bilgi sunabilecek yapay zekâ destekli sohbet robotlarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ankara’da 26-28 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen ve “Dijitalleşen Dünyada Diyanet Hizmetleri: Etkililik-Verimlilik-Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen 7. Din Şûrası sona erdi. Şûra kapsamında dijitalleşme ve teknolojik dönüşüm, Diyanet hizmetlerinin geleceği açısından ele alındı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yaptığı kapanış konuşmasında yapay zeka tabanlı teknolojilerle güçlendirilmiş bir hizmet modeli için önemli açıklamalarda bulundu.

Diyanet işleri başkanlığı

Dijital dönüşüm ve entegre platform hedefi

Başkan ErbaşDiyanet hizmetlerinin kalitesini artırmak ve çağın gerekliliklerine uygun hale getirmek amacıyla dijital teknolojilerin kullanımını teşvik ettiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Diyanet hizmetlerinin kalitesini artırmak, modern teknolojilerle güçlendirmek ve dijital dönüşümünü hızlandırmak amacıyla çağrı merkezi, içerik takip ve yayın analiz sistemi, yapay zekâ asistanı gibi teknoloji destekli hizmetlerin sunumuna imkan veren yapay zeka tabanlı bütünleşik bir platform kurulmalıdır.”

Diyanet İşleri Başkanlığı, yurt içi ve yurt dışındaki birimlerini entegre ederek, vatandaşların dini bilgi ve danışmanlık ihtiyaçlarına anında cevap verebilecek bir çözüm merkezi oluşturmayı planlıyor. Bu merkez, fetva, dini rehberlik ve destek alanlarında uzman personel ile 7/24 hizmet verecek şekilde tasarlanacak ve çok dilli hizmet sunacak.

Diyanet işleri başkanlığı

Yapay zeka destekli sohbet robotları

Erbaş, yapay zeka teknolojilerinin, dini bilgiye erişimde önemli bir kolaylık sağlayacağını ifade ederek, sahih dini bilgileri sunacak ve kültürel hassasiyetleri gözeten chatbotların geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Kullanıcı deneyimini ön planda tutan bu dijital çözümlerin, büyük veri analitiği ve yapay zeka algoritmalarına dayalı olarak tasarlanması gerektiğini söyledi.

Bilgi ontolojisi ve semantik web teknolojileri

Başkanlık, ürettiği dini içerikleri modern bilgi teknolojileriyle yeniden yapılandırmayı planlıyor. Bu kapsamda bir “bilgi ontolojisi” oluşturulacak ve içerikler sistematik bir varlık ağına dönüştürülecek. Ali Erbaş, bu süreçte şu teknolojilere vurgu yaptı:

  • Doğal Dil İşleme (NLP): Dini metinlerin analiz edilmesi ve işlenmesi.
  • Semantik Web: Bilgilerin daha etkin bir şekilde düzenlenmesi ve paylaşılması.
  • Bağlantılı Açık Veri (Linked Open Data): İçeriklerin erişilebilir ve makine tarafından işlenebilir hale getirilmesi.

“Başkanlık tarafından sunulan içerikler, yapay zeka algoritmaları dikkate alınarak yeniden planlanmalı. Bu süreçte hem modern teknolojilere hem de sahih bilgiye dayalı bir yapı oluşturulmalıdır,” dedi Erbaş.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir