Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye nükleer enerji hedefini üç katına çıkardı!

Türkiye, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) tarihi bir adım atarak, nükleer enerjiyi üç katına çıkarma deklarasyonunu imzaladı.
- Advertisement -

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29), Türkiye önemli bir adım atarak Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu”naimza attı. Deklarasyon, küresel ısınmanın 1,5 dereceyle sınırlandırılması ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması için nükleer enerjinin kritik rolüne vurgu yapıyor.

Nükleer enerji hedefleri büyüyor

ABD tarafından geçtiğimiz yıl Dubai’de düzenlenen COP28’de başlatılan bu girişim, nükleer enerji alanında önde gelen Fransa, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerle başlamıştı. Bu yıl Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülkenin katılımıyla imzacı ülke sayısı 31’e yükseldi.

Türkiye, bu adımıyla 2050’ye kadar nükleer enerji kapasitesini 2020 yılına göre üç katına çıkarma taahhüdünde bulundu. Dünya genelinde, hedeflenen toplam nükleer enerji kurulu gücünün ise 400 GW’dan 1200 GW’a çıkarılmasıplanlanıyor.

Türkiye’nin hedefi 20 GW nükleer güç

Türkiye, nükleer enerji alanındaki yatırımlarıyla küresel enerji dönüşümünün önemli bir parçası olmayı hedefliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 GW nükleer kurulu güç hedeflediğini belirtti.

Halihazırda yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin ilk büyük adımı olarak öne çıkıyor. 4,8 GW kurulu kapasiteye sahip olan Akkuyu NGS’nin ilk reaktörünün 2025’te devreye alınması, tam kapasiteyle 2028 yılı sonunda çalışmaya başlaması planlanıyor. Akkuyu NGS, faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılayacak.

Ayrıca, Sinop ve Trakya’da yeni nükleer santrallerin inşası ve büyük nükleer tesislere ek olarak yeni nesil küçük modüler reaktörlerin (SMR) hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bakan Bayraktar, “2050 yılına kadar 20 GW nükleer kurulu gücümüzü devreye alarak net sıfır emisyon hedefine katkı sunacağımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dünya Nükleer Derneği verilerine göre, şu anda dünya genelindeki 440 civarındaki nükleer santral, toplamda yaklaşık 2602 TWh elektrik üretiyor ve bu, dünya elektriğinin yaklaşık %9’unu oluşturuyor. Toplam kurulu nükleer kapasite ise 400 GW civarında.

2050 yılına kadar bu kapasitenin üç katına çıkarılarak 1200 GW’a ulaşması hedefleniyor. Özellikle ABD, bu süreçte mevcut kurulu gücüne 200 GW ekleyeceğini duyurmuş durumda. Türkiye gibi imzacı ülkeler de bu hedeflere ulaşmak için nükleer enerji yatırımlarını artırmayı planlıyor.

Türkiye’nin küresel enerji dönüşümündeki rolü

Türkiye’nin, COP29’da imzaladığı bu deklarasyon, hem bölgesel hem de küresel ölçekte enerji dönüşümüne katkı sağlama hedefini güçlendiriyor.
Bu stratejik adım, Türkiye’nin temiz enerji geleceği için nükleer enerjiye verdiği önemi bir kez daha ortaya koyuyor.

Türkiye’nin bu süreçte atacağı adımlar, yalnızca enerji arz güvenliğini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de katkı sağlayacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir