Yeni bir tişört satın aldığınızı ve sadece birkaç giyişten sonra hemen ilginizi kaybettiğinizi hayal edin. MIT’nin yeni teknolojisiyle tişörtünüzü atmak zorunda değilsiniz; istediğiniz gibi yeniden tasarlayabilirsiniz. MIT Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı, Kaliforniya Üniversitesi Berkeley ve Aarhus Üniversitesi’nden araştırmacılar, “PortaChrome”u geliştirdiler. Bu taşınabilir ışık sistemi, farklı nesnelerin rengini ve dokusunu değiştirmenize olanak tanıyor.
PortaChrome makinesi ışık ve nesneleri bir araya getiriyor
Cihaz, ultraviyole (UV) ve kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) LED’ler kullanıyor ve gömlek ve kulaklık gibi günlük eşyalara takılabiliyor. Bir kullanıcı bir öğeyi yeniden tasarlamak için bir tasarım oluşturur ve bunu Bluetooth aracılığıyla PortaChrome makinesine gönderir. Daha sonra yüzey çok renkli sağlık verileri, eğlence veya moda tasarımları görüntüler. PortaChrome makinesi üzerinde çalıştığınızda, bir öğeyi programlayabilmek için ışık desenlerine göre renk değiştiren görünmez bir mürekkep olan fotokromik boya ile kaplanması gerekir.
Kaplama işleminin ardından ekip üyeleri, ekibin grafik tasarım yazılımını veya API’sini kullanarak desenler oluşturup ürüne gönderirler. PortaChrome makinesi takıldığında ise UV ışıkları boyayı etkinleştirir, RGB LED’ler de renkleri ayarlayarak her pikselin amaçlanan tasarıma uymasını sağlar. Entegre ışık sistemi, bir nesnenin renklerini ortalama dört dakikadan kısa bir sürede değiştirebilir. Bu, daha önce “Foto-Kromeleon” adı verilen bir projeden sekiz kat daha hızlı. Bu iyileştirme, ışık kaynağının doğrudan nesneye temas etmesiyle elde ediliyor ve bu sayede daha güçlü ışık iletimi sağlanıyor.
Gösterilerde, PortaChrome sağlık verilerini çeşitli yüzeylerde gösterdi. Örneğin, sırt çantasına dikilmiş PortaChrome makinesi ile yürüyüş yapan bir kullanıcı, fotokromik boya ile kaplanmış gömleğinin arkasına dokundu. Sensörler yüksekliği ve kalp atış hızını ölçüp cihaza veri göndererek tişört üzerinde bir sağlık görseli oluşturuyordu.
Araştırmacılar, bir diğer gösteride aynı fotokromik boyayı kullanarak beyaz kulaklıkları mavi çizgiler ve sarı ve mor çizgilerle yeniden tasarladılar. PortaChrome makinesini kulaklık kılıfına taktılar ve desenleri kulaklıklara başarıyla programladılar, böylece sulu boya sanatına benzediler. Ayrıca farklı kıyafetlere uyması için bir bilek atelinin rengini değiştirdiler. Gelecekte, PortaChrome makinesi, insanların eşyalarını dijital olarak güncellemelerine olanak tanıyabilir.