ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), nükleer silah sistemlerinin güvenliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla yapay zeka teknolojisini entegre etme çalışmalarını hızlandırmaya başladı. ABD, nükleer silahlar üzerindeki kontrolün daima insanlarda olacağı konusunda geçmişte kesin bir taahhüt vermiş olmasına rağmen, Pentagon’un nükleer komuta, kontrol ve iletişim sistemlerini geliştirmek için yapay zeka kullanımına yönelmesi kamuoyunda endişelere yol açtı. Bu endişelerin temelinde, yapay zekanın hata yapabilme ihtimali ve kontrolün kısmen dahi olsa insan faktöründen uzaklaşması halinde doğabilecek potansiyel riskler yatıyor.
Pentagon, yapay zekayla nükleer silah geliştirebilir!
ABD Stratejik Komutanlığı lideri Hava Kuvvetleri Generali Anthony J. Cotton geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada, nükleer komuta ve kontrol sistemlerinin modernizasyonu için tüm teknolojik yeniliklerin incelendiğini ifade etti. Cotton, yapay zekanın karar alma süreçlerinde hızlı ve güçlü katkılar sağlayabileceğini belirtmekle beraber, bu süreçlerde nihai kararın insanlarda kalması gerektiğini vurguladı. Cotton’ın bu açıklamaları, yapay zekanın hızla gelişen yetenekleri ile ABD’nin nükleer üstünlüğünü korumak için bu teknolojiyi kullanma eğilimine dikkat çekiyor.
Pentagon, siber güvenlik tehditlerinin ve artan global risklerin, yapay zekayı nükleer sistemlerde zorunlu bir ihtiyaç haline getirdiğini savunuyor. Bu bağlamda, yapay zekanın rolü, stratejik veri analizleri ve bu analizleri hızlıca üst yönetime sunma işlevi gibi destekleyici alanlarla sınırlandırılabilir. Ancak bu dahi bazı kesimlerde, sistemlerin insan denetiminden çıkma riskini taşıyabileceği yönünde kaygılara yol açıyor.
Dışişleri Bakanlığı silah kontrol yetkilisi Paul Dean, Mayıs ayında çevrimiçi bir brifingde, ABD’nin nükleer silahların kontrolünü daima insanlarda tutmaya yönelik kesin bir bağlılığı olduğunu ifade etmişti. Pentagon yetkilileri ise yapay zekanın entegre edilmesinin planlanan şekliyle, karar alma süreçlerini hızlandırarak daha etkili sonuçlar almayı ve operasyonel tehditleri erken tespit edebilmeyi amaçladığını belirtiyorlar.
Son yıllarda yapay zeka kontrollü insansız hava araçları, savaş uçakları, otomatik silah sistemleri gibi birçok yeni askeri sistemin savaş alanlarında kullanımına başlandı. Ancak bu tür sistemlerin etkinliği ve güvenilirliği konusundaki tartışmalar hala devam ediyor, zira yapay zeka temelli sistemlerin hata payı ve tahmin edilemezliği oldukça ciddi bir risk faktörü oluşturuyor.
Özellikle nükleer silah sistemleri gibi yüksek riskli alanlarda hata yapma ihtimali kabul edilemez görüldüğünden, Pentagon, bu teknolojinin olası tehlikelerini minimuma indirmeye yönelik önlemler üzerinde çalışıyor. Pentagon, şimdilik yapay zekanın rolünü daha çok veri analizleri ve istihbaratın işlenmesi gibi alanlarla sınırlı tutmayı hedefliyor. Gelecekte ise, yapay zekanın karar destek sistemleri olarak daha geniş roller üstlenebileceği ifade ediliyor.