Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka ve robotik: Geleceğin endüstriyel devrimi

Yapay zeka ve robotik ile endüstriyel devrimi daha çok hissediyoruz. Yapay zeka ve robotik sistemler işten günlük hayata kadar hayatımızda rol oynuyor.
- Advertisement -

Sanayi devrimi, endüstrileri yeniden şekillendiriyor. Yaşam standartlarını iyileştirerek derin ekonomik ve sosyal dönüşümlerin katalizörü oldu. Yapay zek tarafından yönlendirilen yeni bir çağın eşiğinde duruyoruz. Sanayi devrimlerinin ve etkilerinin tarihsel bağlamını anlamak hayati önem taşıyor. Yapay zeka ve robotik konularında anlayış, bu dönüşümün merkezinde yer alıyor.

Yapay Zeka, tüm sektörlerde verimliliği ve üretkenliği önemli ölçüde artırma potansiyeline sahiptir. Rutin görevleri otomatikleştirerek, süreçleri optimize ederek ve veri odaklı içgörüler sağlayarak, AI şirketlerin önemli maliyet tasarrufları elde etmesine ve operasyonel performansı iyileştirmesine yardımcı olabilir. Örneğin, üretimde, AI odaklı öngörücü bakım, duruş süresini azaltabilir ve makinelerin ömrünü uzatabilirken, sağlık hizmetlerinde AI algoritmaları hastalıkların daha doğru ve hızlı bir şekilde teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Bu bağlamda, yapay zeka ve robotik uygulamaları kritik bir rol oynamaktadır.

Yapay zeka ve robotik

Yapay zeka, kuruluşların iş modellerini devrim niteliğinde değiştirmek için çağrılan en yıkıcı teknoloji haline geldi. 4.0 endüstrisindeki başlıca uygulamaları şunlardır:

  • Öngörücü onarım ve bakım yoluyla OEE optimizasyonu.
  • Üretim kalitesini sürekli olarak iyileştiren operasyonel mükemmellik yoluyla Kalite 4.0.
  • Birden fazla tasarım çözümü üreten AI ve otomasyon algoritmaları yoluyla üretken tasarım.
  • Operatörleri metodik ve/veya son derece hassas görevlerden kurtarmak için destekleyen işbirlikçi makineler yoluyla robotik çözümler.

Peki algoritmalarla çalışan bu makineleri kim çalıştırıyor? Bu tür işlevsellik, insan sermayesi işleme ve veri sistemleriyle çalışmak üzere eğitilirse değerini ifade edecektir. Şirketler yalnızca teknolojik sermayeye değil, aynı zamanda çalışanların kalifiye olmaları için eğitime de yatırım yapmalıdır.

Bağımsız endüstriyel robotlara dayalı geleneksel otomasyondan, yapay zeka ve robotik entegrasyonu ile ağa bağlı ‘siberf iziksel sistemlere’ geçiş kritik önemde. Bu nedenle üretim tesislerinin çalışma şeklini devrim niteliğinde değiştirmiş ve pazara yeni rekabet standartları getirmiştir. Bu, üreticilere ve tüketicilere aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi fayda sağlamıştır:

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir