Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zeka destekli robotlar ve Endüstri 4.0

Endüstrinin dönüşümünde yapay zeka destekli robotlar büyük bir öneme sahip. Endüstri 4.0 ile birlikte, robotların rolü giderek artıyor.
- Advertisement -

Yapay zeka destekli robotlar, endüstrinin işleyiş düzeninde bir değişikliğe yol açtı. Endüstri 4.0’a yol açan bu endüstriyel devrim, insanların ve siber-fiziksel sistemlerin bulutta etkileşime girdiği akıllı fabrikalarla karakterize ediliyor.

Akıllı fabrikalar, otomatik yapıları özümseyerek makinelerin birbirleriyle ve fabrika sistemlerinin tamamıyla IoT yapılandırması aracılığıyla iletişim kurmasını sağlayan dijital etkinleştiricileri içerir. Bu becerilere, giderek daha teknolojik bir bağlamda üretim tesislerinin rekabet gücünü sağlamayı amaçlayan tüm sektörlerdeki fabrikalar tarafından giderek daha fazla talep duyulmaktadır.

Yapay zeka destekli robotlar

Yapay zeka, kuruluşların iş modellerini devrim niteliğinde değiştirmek için çağrılan en yıkıcı teknoloji haline geldi. 4.0 endüstrisindeki başlıca uygulamaları şunlardır:

  • Öngörücü onarım ve bakım yoluyla OEE optimizasyonu.
  • Üretim kalitesini sürekli olarak iyileştiren operasyonel mükemmellik yoluyla Kalite 4.0.
  • Birden fazla tasarım çözümü üreten AI ve otomasyon algoritmaları yoluyla üretken tasarım.
  • Operatörleri metodik ve/veya son derece hassas görevlerden kurtarmak için destekleyen işbirlikçi makineler yoluyla robotik.

Peki algoritmalarla çalışan bu makineleri kim çalıştırıyor? Bu tür bir işlevsellik, insan sermayesi işleme ve veri sistemleriyle çalışmak üzere eğitilirse değerini ifade edecektir. Şirketler yalnızca teknolojik sermayeye değil, aynı zamanda çalışanların kalifiye olmaları için eğitime de yatırım yapmalıdır.

Bağımsız endüstriyel robotlara dayalı geleneksel otomasyondan ağa bağlı ‘siberfiziksel sistemlere’ geçiş kritik önemde. Bu nedenle üretim tesislerinin çalışma şeklini devrim niteliğinde değiştirmiş ve pazara yeni rekabet standartları getirmiştir. Bu, üreticilere ve tüketicilere aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi fayda sağlamıştır:

Tam zamanında üretim: Gerçek zamanlı üretim modelleri yeni bir optimizasyon seviyesine ulaşmıştır. Bu yapay zeka destekli üretim sistemleri, parçaları siparişe uygun bir şekilde üretebilir. Sensörler, bileşenleri talep kalıplarına ve algoritmalara göre sıralayarak takip ederek teslim sürelerini kısaltır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir