Techinside Google News
Techinside Google News

Uzay araştırmalarında son durum ve gelecekteki keşifler

Yeni keşifler için uzay araştırmaları ve teknolojik altyapı gelişmeleri kritik önemde. Uzay araştırmalarında son durum
- Advertisement -

Özel uzay uçuşu yeni bir kavram değil. ABD’de ticari şirketler havacılık endüstrisinde en başından itibaren rol oynadılar. 1960’lardan beri NASA, Project Mercury ile başlayıp günümüze kadar devam eden her büyük insan uzay uçuşu programı için uzay aracı inşa etmek üzere özel yüklenicilere güvendi.

Uzay araştırmalarında son durum

Günümüzde NASA’nın Ticari Mürettebat Programı, ajansın özel şirketlerle ilişkisini genişletiyor. Bu program, uzay araştırmalarında son durum hakkında önemli gelişmeleri barındırıyor. NASA, bu sayede insanları yörüngeye taşıyabilecek uzay araçları için SpaceX ve Boeing’e güven duyuyor. Bu araçlar inşa edildikten sonra, her iki şirket de aracın mülkiyetini ve kontrolünü elinde tutuyor. NASA, astronotları Rusya’nın Soyuz uzay aracında bir koltuğun maliyetinin çok daha azına uzaya gönderebiliyor.

Tekrar kullanılabilir roketler geliştirerek yeni bir paradigma oluşturan SpaceX, ISS’e düzenli kargo ikmal görevleri yürütüyor. Mayıs 2020’de şirketin Crew Dragon uzay aracı, NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken’i ISS’ye taşıdı. Yaklaşık on yıldır Amerika Birleşik Devletleri’nden fırlatılan ilk mürettebatlı görev oldu. Uzay araştırmalarında son durum incelendiğinde, Demo-2 adlı görevin Ağustos ayında Dünya’ya dönmesi planlanıyor. Boeing şu anda Starliner uzay aracını geliştiriyor ve 2021’de astronotları ISS’ye taşımaya başlamayı umuyor.

Blue Origin ve Virgin Galactic gibi diğer şirketler, alt yörüngesel uzay turizminde uzmanlaşmıştır. Blue Origin’in New Shepard’ının kabininden alınan test fırlatma videosu, gezegenimizin nefes kesici manzaralarını ve ilk yolcusu olan ve akıllıca “Mannequin Skywalker” olarak adlandırılan bir test mankeni için nispeten sakin bir yolculuğu göstermektedir. Virgin Galactic, Dünya atmosferindeki yolculuğunda yaklaşık altı dakika ağırlıksızlık alt yörüngesel uzay uçağında test uçuşları gerçekleştiriyor. Uzay araştırmalarında son durum göz önüne alındığında, bu tür şirketlerin çalışmaları da dikkate değerdir.

Bu ve diğer uzay araçlarıyla birlikte, sıfır yerçekiminde takla atma hayalleri yakında gerçeğe dönüşecek. En azından bu deneyim için yüklü miktarda para ödeyebilen yolcular için. Ayrıca Ay görevleri daha uzak dünyaların keşfi için olmazsa olmazdır.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir