Techinside Google News
Techinside Google News

Android güncelleme süresi uzuyor

Google ve Samsung'un öncülüğünde Android ekosisteminde büyük bir değişim yaşanıyor.
- Advertisement -

Android kullanıcılarının uzun zamandır yaşadığı yazılım güncellemeleri sorununa nihayet çözüm geliyor. Google ve Samsung, Android güncelleme desteğini 7 yıla kadar uzatma kararını duyurarak sektörde yeni bir dönemin kapısını araladı. Artık daha fazla Android telefon üreticisinin bu iki büyük teknoloji devinin izinden gitmesi bekleniyor.

Samsung, bu sürece Galaxy S21 serisi ile 4 büyük Android güncellemesi sözü vererek öncülük etmişti. Google ise diğer üreticilerin 7 büyük Android güncellemesi sağlamalarını teşvik eden bir program üzerinde çalışıyor. Google’ın 2020 yılında başlattığı Google Requirements Freeze (GRF) programı, MediaTek ve Qualcomm gibi yonga seti üreticilerinin telefon firmalarına 3 büyük Android güncellemesine kadar destek vermesine olanak tanıyordu.

Bu gelişmenin temelinde, Google’ın 2017 yılında devreye aldığı Project Treble adlı mimari değişiklik yatıyor. Project Treble ile Android işletim sistemi daha modüler hale getirilerek, alt düzey satıcı ve Linux çekirdek yazılımlarından ayrıştırıldı. Ancak bu durum yonga seti üreticileri için karmaşık bir süreç yarattı. GRF ile Google, her yeni Android sürümü için yonga seti üreticilerinin yeniden yazılım geliştirmesinin önüne geçerek, yazılımların çipsetlerin orijinal sürümleriyle güncellenebilmesini sağladı.

Longevity GRF ile güncelleme süresi 7 yıla uzuyor

Google, daha uzun güncelleme desteği sağlayacak Longevity GRF programını duyurdu. Bu program, yonga setlerinin üretici yazılımının 7 Android güncellemesine kadar desteklenmesini sağlıyor. İlk olarak Qualcomm’un Snapdragon 8 Elite yonga seti, Longevity GRF programına dahil edildi. Bu sayede bu yonga setini kullanan cihazların, 7 Android sürümüne kadar güncellenebilmesi mümkün hale geldi.

Üreticiler için yeni güncelleme zorlukları

Ancak, Longevity GRF programı da bazı zorlukları beraberinde getiriyor. Akıllı telefon üreticileri, cihazlarının güncel Linux çekirdek sürümleri ile uyumlu kalmasını sağlamak adına her üç yılda bir çekirdek güncellemesi yapmak zorunda. Bu zorunluluk, üreticileri yeni donanım özelliklerini desteklemek konusunda zorlayabilir.

Google ve Samsung’un öncülük ettiği bu uzun vadeli güncelleme politikası, Android kullanıcıları için büyük bir avantaj sağlarken, diğer telefon üreticilerinin de bu sürece dahil olup olmayacağı merak konusu.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir