Jack Dorsey, Twitter’ın kurucularından biri olarak teknoloji dünyasında önemli bir yere sahip. Twitter’ın ilk yıllarında şirketin CEO’su olarak görev yaparken, şirket içindeki düşük performansı, toplantılara katılmak yerine odasında yoga yapması gibi garip davranışları yüzünden, şirketin yatırımcıları tarafından CEO görevinden uzaklaştırılmıştı.
Ancak Twitter yatırımcıları göreve kimi getirseler de Twitter’ın zarar etmesini engelleyemeyince Dorsey’e bir şans daha vermek istemiş ve onu yeniden CEO olarak görevlendirmişlerdi.
Ne var ki, Dorsey Twitter’ı kurtarmakta başarılı olamadı. Sosyal medya alanında Facebook bütün pastayı tek başına yemeye devam ederken, Twitter ancak ondan artan küçük reklam kırıntıları ile geçinmek zorunda kalıyordu. Bu gidişatın sonucu olarak, 2016 için Twitter’ın son yılı olabileceği yorumları da sene başında karşımıza çıktı. Piyasa artık Twitter’a son demlerini yaşayan yaralı bir şirket olarak bakıyor ve sene başında dört büyük yöneticinin batan gemiden kaçar gibi aynı gün istifa edip, ertesi gün Silikon Vadisi’deki büyük şirketlerde işe girmeleri de bu gidişatın ispatı oldu.
Şimdi, Jack Dorsey’in diğer şirketlerinde de sorun yaşandığı ortaya çıktı. Twitter yönetiminden uzaklaştırıldığı dönemde kurduğu Square isimli start-up önceleri büyük beğeni toplarken, şimdilerde gözden düştüğü fark ediliyor.
Akıllı telefonların kulaklık girişine takılan mini kredi kartı okuyucusuyla akıllı telefonları POS cihazına dönüştüren Square sayesinde, herkes kredi kartından ödeme almayı başarabiliyordu. Özel ders verenler, otomobiline yolcu alanlar, bağış kabul edenler, küçük dükkan sahipleri vs…
Ancak Square’ın artan maliyetleri artık gelirlerini geçmeye başladı. Son çeyrekte 207 milyon dolar harcaması bulunan şirketin net zararının ise 96 milyon dolara ulaştığı anlaşıldı. Bu rakam geçen yıl aynı dönemdeki zararın iki katına işaret ediyor. Bir diğer deyişle, Square kendini toplayamıyor ve zararı büyüyor.
Square çalıntı mı?
Zararın büyümesine neden olan bir sorun da Square kredi kartı okuyucusu fikrinin kendine ait olduğunu iddia ederek şirketi zor duruma sokan bir profesörün açtığı davada uzlaşmaya varmak için ödenen 50 milyon dolar tazminat. Prof Robert E. Morley Jr, 2014 yılında açtığı davada, Jack Dorsey ile 2008 yılında ortak bir şirket kurduklarını ve burada Square kredi kartı okuyucusunun temelini attıklarını ancak Dorsey’in sonra Square isminde kendi şirketini kurarak, kart okuyucusunu bu şirket üzerinden ürünleştirdiğini öne sürmüştü.
Kısacası, Silikon Vadisi’de çanlar Dorsey için çalıyor. Yönetimindeki şirketler bir an önce kara geçmezse, yatırımcılar artık onun adına güvenip yüz milyon dolarlarını Dorsey’in şirketlerine yatırmayacaklar.