Techinside Google News
Techinside Google News

Blue Origin, ikinci kapsülünü de sertifikalandırdı

Blue Origin, ikinci New Shepard uzay aracının mürettebatsız sertifikasyon görevini başarıyla tamamlayarak suborbital uzay turizmi uçuşlarını iki katına çıkarma planında önemli bir adım attı.
- Advertisement -

Blue Origin tarafından “RSS Kármán Line” adı verilen yeni kapsül, atmosferi uzaydan ayıran 100 kilometre yüksekliğindeki Kármán hattının simgesel sınırını temsil ediyor.

Kapsül, Çarşamba sabahı saat 8:27’de Blue Origin’in Batı Teksas’taki fırlatma sahasından suborbital uzaya gönderildi. Bu, 2015’ten bu yana New Shepard fırlatma aracının 27. uçuşu oldu.

2021’de mürettebatlı uçuşların başlamasından bu yana, “RSS First Step” isimli aynı kapsül kullanılarak 43 kişi uzayın sınırına taşındı. Blue Origin’in lansman sırasında yaptığı açıklamada, “Yeni bir gün doğuyor; bu yeni bir güçlendirici ve yeni bir mürettebat kapsülü.” ifadesi dikkat çekti. Yeni araç, performans ve güvenilirliği artırmak için yapılan yeniliklerin yanı sıra güçlendiricinin yük taşıma kapasitesine yönelik geliştirmeler içeriyor.

Görevde güçlendirici beş yükü taşırken, kapsülde yedi ek yük yer aldı. Bu yüklerin büyük kısmı Blue Origin tarafından geliştirilen teknoloji demonstrasyonlarından oluştu. Şirket, New Shepard ve ilk yörünge roketi New Glenn için bir navigasyon sistemi ile “ayda kalıcılık” programı kapsamında iki farklı lidar sensörü de dahil olmak üzere çeşitli teknolojileri test etti. New Glenn roketinin bu yılın sonuna kadar ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

Başarılı fırlatma, teknik nedenlerle 7 ve 13 Ekim tarihlerinde ertelenen iki girişimin ardından geldi. Fırlatmadan yaklaşık dört dakika sonra kapsül güçlendiriciden ayrıldı ve altı dakika sonra paraşüt yardımıyla özerk bir iniş yaparak Dünya’ya geri döndü.

Blue Origin, yeni kapsülün uçuş kapasitesini artıracağını ve büyüyen müşteri taleplerini daha iyi karşılayacağını belirtti, ancak önümüzdeki aylarda uçuş sıklığının ne olacağına dair net bir bilgi paylaşmadı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir