Techinside Google News
Techinside Google News

Yerli ve milli insansız otonom sualtı aracı: STM NETA tanıtıldı

Yerli ve milli İnsansız Otonom Sualtı Aracı (İOSA) STM NETA modeli ilk kez SAHA EXPO Fuarı’nda tanıtıldı. İşte özellikleri...
- Advertisement -

STM, Türkiye’nin milli savunma sanayiindeki mühendislik gücünü temsil eden yerli ve milli İnsansız Otonom Sualtı Aracı (İOSA) STM NETA modelini ilk kez SAHA EXPO Fuarı’nda tanıttı. Bu araç, Türk savunma sanayii için mayın tespiti ve denizaltı savunma görevlerinde kritik bir rol üstlenecek.

STM NETA özellikleri

STM NETA, 300 metre derinlikte mayın tespiti yapabilme kapasitesine, modüler ve esnek yapıya sahip. Kompakt tasarımıyla iki kişi tarafından taşınabilen bu araç askeri alanda mayınların tespiti, sınıflandırılması ve teşhisi görevlerinde kullanılmak üzere geliştirildi. Yüksek otonomi seviyesi ve 24 saate kadar kesintisiz görev yapabilen bataryasıyla geliyor.

Araç, deniz altındaki tehlike bölgelerinde yandan taramalı sonar ve sentetik açıklıklı sonar (SAS) gibi gelişmiş sonar sistemleriyle hızlı ve etkili bir tarama yapabiliyor. Bu özellikleri sayesinde, askeri görevlerin yanı sıra, sivil alanlarda da boru hatlarının incelenmesi, jeofizik araştırmalar ve deniz arkeolojisi gibi geniş bir yelpazede hizmet sunuyor.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM’nin Türk Donanması’na ve dost ülkelere askeri deniz platformları ve sualtı araçları sunduğunu belirtti. İnsansız hava araçlarındaki otonom kabiliyetler ve komuta kontrol mühendislik becerileri STM NETA’ya entegre edilerek denizaltı operasyonlarında kullanım için daha ileri versiyonlarının da geliştirilmesi planlanıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir