Techinside Google News
Techinside Google News

Huawei ABD yaptırımlarına rağmen TSMC çiplerini kullanmaya devam ediyor

BD yaptırımlarına rağmen Huawei'nin TSMC çiplerini kullanmayı sürdürdüğü ortaya çıktı.
- Advertisement -

HuaweiABD’nin uyguladığı sert ticaret yaptırımlarına rağmen Tayvan Semiconductor Manufacturing Company(TSMC) tarafından üretilen çipleri kullanmaya devam ediyor gibi görünüyor. Bu bilgi, Kanada merkezli araştırma firması TechInsights tarafından Huawei’nin yapay zeka hızlandırıcılarından birinde yapılan derinlemesine bir inceleme sonucu ortaya çıktı. Huawei ABD yaptırımlarına karşı yeni stratejiler geliştirmeye devam ediyor.

TechInsights‘ın analizine göre, Huawei‘nin Ascend 910B model yapay zeka hızlandırıcısında TSMC tarafından üretilen bir çip bulundu. Bu incelemenin ardından Bloomberg’in isimsiz kaynaklarından aldığı bilgilere göre, TSMC durumu ABD Ticaret Bakanlığı‘na bildirdi. Financial Times ise TSMC’nin, Ascend 910B‘ye benzer bir çip için bir müşteriden sipariş aldığını ve bununla ilgili hem müşteriyi hem de ABD Ticaret Bakanlığı’nı bilgilendirdiğini belirtti.

TSMC, ortaya çıkan bu duruma karşılık hemen harekete geçti ve Reuters’in bugün yayınladığı habere göre, bu müşteriye olan çip tedarikini askıya aldı. Tayvanlı bir yetkili de durumu doğrulayarak, iki hafta önce TSMC‘nin sevkiyatları durdurduğunu ve kapsamlı bir soruşturma başlattığını açıkladı. Hangi müşterinin sevkiyatının durdurulduğu ise henüz açıklanmadı. TSMC2020 yılından bu yana Huawei ile herhangi bir ticari ilişkisi olmadığını ve ABD yaptırımları sebebiyle Huawei için çip üretmediklerini belirtti. Huawei ABD yaptırımlarına karşı alternatif çözümler arıyor.

Diğer yandan, Huawei ise Ascend 910B çipini piyasaya sürmediğini iddia ediyor. ABD Ticaret BakanlığıHuawei’ye yönelik kısıtlamaları sıkılaştırarak şirketin yabancı firmalardan çip almasını büyük ölçüde engelledi. 2024 başlarında ABD hükümeti, Huawei’nin Intel ve Qualcomm gibi dev çip üreticilerinden tedarik yapma lisanslarını da iptal etmişti. Ancak, bazı Çinli şirketler bu kısıtlamaları aşmak için alternatif yollar arıyor. Daha önceki raporlar, Huawei gibi şirketlerin bulut hizmetleri aracılığıyla gelişmiş ABD çiplerine erişim sağladığını da ortaya koymuştu. Huawei ABD yaptırımlarına karşı bulut hizmetlerinden faydalanıyor.

Bu gelişmeler, Huawei’nin ABD‘nin sert ticaret kısıtlamalarına rağmen teknoloji alanındaki gücünü nasıl koruduğuna dair yeni soruları gündeme getiriyor. Huawei ABD yaptırımlarına rağmen ticaretini sürdürme yollarını buluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir