Sanal gerçeklik artık gerçek oldu ve özellikle video oyuncuları bu yeni teknolojinin tadını çıkarmaya başladı. HTC Vive ve Oculus Rift gözlükleri sayesinde, oyun severler artık sanal dünyalara girerek, gerçekle bağını kopararak hayal ürünü sanal dünyalarda dolaşabiliyorlar.
Sanal gerçeklik aslında video oyunlarından çok daha fazlasını ifade ediyor. Facebook’un 2 milyar dolar ödeyerek satın aldığı Oculus Rift gözlükleri, Zuckerberg’in gelecek vizyonunda büyük önem taşıyor. Online ticaretin, ev eğlencesinin, iletişimin, web gezintilerinin sanal gerçeklik veya arttırılmış gerçeklik üzerinden gerçekleşeceğini düşünen Facebook’un kurucusu şimdiden şirketine yönelik raporları, araştırmaları, grafikleri Oculus gözlükleri ile incelediğini de vurguluyor.
Peki, sanal gerçeklik kavramı iyice hayatımıza girdiğinde, ortalama bir insan günde ne kadar vaktini sanal gerçeklik içinde geçirecek?
Microsfot’un Hololons gözlükleri, ev içindeki eğlenceyi ve bazı ev işleirni tamamen Hololens gözlükleri içine yerleştirmeyi planlıyor. Örneğin televizyon seyretmek isteyen ev sakinleri, Hololens gözlüklerini takarak, istedikleri sanal TV ekranı üzerinde istedikleri programı seyredebilecek. Yemek yapmak isteyen ev sakini, yemek tariflerini sanal olarak izleyebileceği Hololens’i takarak yemek hazırlığına girişebilecek. Oyun oynamak isteyen ev sakini yine Hololens üzerinden arzu ettiği oyuna ulaşabilecek. Kısacası, sıradan bir ev kullanısının her gün en az 2-3 saatini başında gözlükle geçirmesi mümkün görünüyor. Elbette bu zamanı çok fazla bulan ve endişelenenlerin sayısı da fazla değil. O noktada da devreye Google, Samsung ve Sony gibi şirketlerin üzerinde çalışmaya başladığı akıllı lensler girebilir. Gözbebeği üzerine takılan lensler, insanların başına büyük gözlükler takmak zorunda kalmadan, tüm günü arttırılmış gerçeklik içinde geçirmesini sağlayabilir.
Sanal gerçeklik rekoru
Sanal gerçeklik konusunda ise şimdilik rekor denemelerinin başındayız. Gözlüğü başından çıkarmadan, sanal dünyadan çıkmadan sanal gerçeklik içinde kalmak, insanların dayanma gücüyle alakalı. Derek Westerman isimli bir sanal gerçeklik kullanıcının Guiness’a başvurması sonucu, Guness müfettişlerinin gözetimindeki rekor denemesinin 25 saat ile sonuçlandığı ortaya çıktı.
25 saat boyunca gözlüğü başından çıkarmadan Tilt Brush isimli sanal boyama uygulamasını kullanan Westerman, bu sırada gözlüğü çıkarmadan yemek yiyip, su içip, tuvalet ihtiyacını da karşıladı. Ancak bu sırada gözlük hep gözündeydi ve sanal gerçeklik uygulaması çalışıyordu.
Bu gelişme şimdi yeni rekor denemelerinin de kapısını açacak ancak Guiness rekorları vasıtasıyla herkesin aklında beliren soru şu: İnsanlar gelecekte sanal gerçekliğin içinde ne kadar yaşayacaklar?