Techinside Google News
Techinside Google News

Milli Uçak Gemisi MUGEM, bu özelliklerle geliyor!

Milli Uçak Gemisi MUGEM, gümbür gümbür geliyor. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Türkiye, savunma sanayindeki atılımlarına bir yenisini daha ekleyerek denizlerdeki gücünü perçinleyecek Milli Uçak Gemisi MUGEM’i geliştiriyor. TCG Anadolu’dan daha da büyük ve gelişmiş özelliklerle donatılan MUGEM’in maketi, SAHA EXPO 2024 fuarında gözler önüne serildi. Fuarda, merakla beklenen geminin teknik özellikleri de kamuoyuyla paylaşıldı.

Milli Uçak Gemisi MUGEM, gümbür gümbür geliyor

285 metre uzunluğunda ve 60.000 ton deplasmanlı MUGEM, TCG Anadolu’yu geride bırakarak Türkiye’nin en büyük savaş gemisi unvanını alacak. 25 knot maksimum hıza ve 10.000 deniz mili menzile sahip olacak gemi, Bayraktar TB3, ANKA 3, KIZILELMA gibi İHA’ların yanı sıra HÜRJET savaş uçağını da konuşlandırabilecek. 30’u hangarda, 20’si uçuş güvertesinde olmak üzere 50 adet hava aracına ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip MUGEM’in bu özelliği, gerektiğinde daha da artırılabilecek.

MUGEM, sadece büyüklüğüyle değil, aynı zamanda teknolojik donanımıyla da dikkat çekiyor. Gemide, 32 hücreli MIDLAS ve 4 adet GÖKDENİZ Hava Savunma Sistemi gibi gelişmiş silahlar bulunacak. Ana tahrik sistemi olarak COGAG (4 adet LM 2500 G/T) kullanılan gemide, iki adet de piç kontrollü pervane yer alıyor. STOBAR kalkış/iniş sistemine sahip olan MUGEM, 2 adet kalkış ve 1 adet iniş olmak üzere toplam 3 adet piste sahip olacak.

MUGEM’in tasarımında, performans ve verimlilik ön planda tutulmuş. Çok boyutlu optimizasyon aracıyla optimize edilen gövde formu sayesinde gemi, üstün deniz tutuşu, denge ve manevra kabiliyeti sunuyor. Pruva tasarımı ise yakıt tüketiminde %1,5’lik bir azalma sağlarken su altı gürültü yayılımını da minimize ediyor.

TCG Anadolu’da %70 olan yerlilik oranı, MUGEM’de %80’e çıkarılarak Türkiye’nin savunma sanayindeki yerlilik hedeflerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü tarafından yürütülen MUGEM projesi, Türkiye’nin denizlerdeki caydırıcılığını artırarak bölgesel ve küresel bir güç olma hedefine önemli bir katkı sağlayacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir