Sosyal medya platformları, yapay zeka eğitiminde kullanıcı verilerini kullanma konusunda daha kararlı adımlar atıyor. Meta’nın kullanıcı verilerini yapay zeka geliştirme sürecinde kullanacağını açıklamasının ardından, şimdi de X (eski adıyla Twitter) benzer bir yol izlemeye başladı. Platform, hizmet şartlarını güncelleyerek verilerin yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılacağını duyurdu.
X, Grok yapay zeka modeli için kullanıcı verilerini toplayacak!
X platformunun, yapay zeka eğitiminde kullanıcıların içeriklerini kullanacağını açıklaması, içerik üreticileri ve sanatçılar arasında tedirginlik yarattı. 15 Kasım itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni şartlarda, paylaşılan tüm içeriklerin yapay zeka modellerinin eğitiminde kullanılabileceği ifade ediliyor.
Özellikle görsel sanatçılar ve dijital içerik üreticileri, eserlerinin yapay zeka sistemlerini beslemek için kullanılacak olmasından oldukça rahatsız. Pek çok X kullanıcısı, kişisel verilerini ve paylaşımlarını platformdan kaldırmaya başladıklarını açıkladı.
X’in yapay zeka modeli Grok ile ilgili tartışmalar sürerken, platformun veri toplama politikası daha karmaşık hale geliyor. Önceden kullanıcılar, ayarlardan veri paylaşımını devre dışı bırakabiliyordu ancak yeni şartlarda bu seçenek sınırlanmış olacak.
Gizlilik uzmanları, özel hesapların yeni veri politikasıyla nasıl etkileneceği konusunda endişeli. Eski politikalarda özel hesaplar bu tür eğitimlerde kullanılmıyordu, ancak yeni düzenlemede böyle bir ayrım bulunmuyor. Şirketlerin yasal haklarının, uygulamada daha geniş kapsamlı olabileceği belirtiliyor.
Meta’nın ardından X’in de bu adımı atması, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka rekabetinde kullanıcı verilerini nasıl değerlendireceği konusundaki tartışmaları daha da artıracak gibi görünüyor.