Techinside Google News
Techinside Google News

Mercedes-Benz, Avrupa’nın ilk entegre batarya geri dönüşüm fabrikasını açtı!

Mercedes-Benz, Avrupa’nın ilk entegre mekanik-hidrometalurjik süreci kullanan batarya dönüşüm fabrikasını açtı
- Advertisement -

Mercedes-Benz, Avrupa’nın ilk entegre mekanik-hidrometalurjik süreci kullanan batarya dönüşüm fabrikasını Almanya’nın güneyinde, Kuppenheim’da açtı. Fabrika, hammadde sürdürülebilirliğini artırmada gerçekten büyük bir adım. Zira geri kazanım oranı %96’nın üzerinde olacak. Ayrıca fabrikanın net CO₂-nötr operasyon sağladığını da belirtelim.

Mercedes-Benz, Avrupa’nın ilk entegre batarya geri dönüşüm fabrikasını açtı!

Fabrika, batarya modüllerinin parçalanmasından aktif batarya malzemelerinin kurutulması ve işlenmesine kadar tüm geri dönüşüm adımlarını kapsıyor. Mekanik proses, plastik, bakır, alüminyum ve demiri ayırırken, hidrometalurjik proses ise batarya hücrelerinin elektrotlarını oluşturan “siyah kütle”den kobalt, nikel ve lityum gibi değerli metalleri geri kazanıyor. Bu geri dönüştürülmüş malzemeler, yeni batarya hücrelerinin üretiminde kullanılabiliyor.

Hidrometalurjik proses, Avrupa’da yaygın olarak kullanılan pirometalurjiye göre daha az enerji tüketiyor ve daha az atık üretiyor. 80 santigrat dereceye kadar olan düşük proses sıcaklıkları ve %100 yeşil elektrik kullanımı sayesinde fabrika, net karbon nötr bir şekilde çalışıyor.

6 bin 800 metrekarelik fabrika, 350 kilovatın üzerinde tepe gücüne sahip bir fotovoltaik sisteme sahip. Yıllık 2 bin 500 ton batarya işleme kapasitesiyle 50 binden fazla yeni elektrikli Mercedes-Benz modelinin batarya modülü ihtiyacını karşılayabiliyor.

Mercedes-Benz, batarya geri dönüşüm fabrikası için Alman tesis ve makine mühendisliği şirketi SMS group ile Avustralyalı proses teknolojisi geliştiricisi Neometals’ın ortak girişimi olan Primobius ile de iş birliği yapıyor. Ayrıca, üç Alman üniversitesiyle yapılan ve geri dönüşüm proses zincirini inceleyen bilimsel bir araştırma projesi kapsamında Almanya Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanlığı’ndan fon alıyor.

Şirket, Stuttgart-Untertürkheim’daki Mercedes-Benz eCampus’ta yeni batarya hücreleri geliştirirken döngüsel düşünceyi benimsiyor. Döngüsel tasarım ise değer koruma ve malzeme döngüsünü kapatma olmak üzere üç temel konuya odaklanıyor. Elektrikli Mercedes-Benz araçları için batarya üretimi üç kıtadaki fabrikalarda net karbon nötr olarak gerçekleştiriliyor.

Şirket, kaynakları korumak amacıyla tüm elektrikli araçları için yenilenmiş bataryaları yedek parça olarak sunuyor. Ayrıca Mercedes-Benz Energy iştiraki artık araç kullanımı için uygun olmayan bataryaları enerji depolama sistemlerinde kullanarak ikinci bir yaşam şansı sunuyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir