Techinside Google News
Techinside Google News

Dijital platformlara ve internet sağlayıcılarına 24 milyon TL ceza

Tüketici haklarını göz ardı eden dijital platformlar ve internet sağlayıcıları, Ticaret Bakanlığı'nın merceği altında.
- Advertisement -

Ticaret Bakanlığı, mevzuata aykırı hareket eden dijital platformlara ve internet servis sağlayıcılarına yönelik kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Denetimlerde tespit edilen ihlaller sonucunda toplamda 24 milyon 192 bin TL idari para cezası uygulandı. Bakanlık, özellikle tüketici haklarını ihlal eden dijital platformlara karşı sert bir tutum izleyerek, hizmet kalitesindeki düşüş ve taahhüt ihlallerini önlemeyi hedefliyor.

Tüketici haklarına aykırı uygulamalar

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yapılan denetimlerde bazı platformlar ve şirketlerin sunmadıkları hizmetler için tüketicilerden ücret talep ettiği ve taahhüt süreleri içinde sözleşme koşullarını tüketici aleyhine değiştirdiği tespit edildi. Ayrıca, tüketicilere taahhüt edilen hizmetlerin sunulmaması ve abonelik iptali taleplerinin zamanında yerine getirilmemesi gibi ciddi sorunlar da ortaya çıktı. Bakanlık, özellikle hiçbir hizmet almamış tüketicilere fatura kesilmesi gibi uygulamaların dijital platformlara yaygın olduğunu belirtti. Bu gibi ihlallerin ciddiyetine dikkat çeken Bakanlık, ilgili şirketlere yaptırımlar uygulamaktan çekinmedi.

2024 yılında toplam 857 milyon TL ceza kesildi

Bu son ceza, platformlara yönelik denetimlerin bir parçası olarak öne çıkıyor. Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı boyunca yürüttüğü daha geniş kapsamlı denetimlerde Yılın ilk 9 ayında dijital platformlar ve tüketicilere yönelik sözleşmelerdeki ihlaller nedeniyle 159 firmaya 448,7 milyon TL, reklam ve haksız ticari uygulamalar dolayısıyla 14 bin 829 firmaya 187,4 milyon TL, piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında 5 bin 883 firmaya 19,5 milyon TL ceza uygulandı. Ayrıca, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yapılan denetimlerde ise toplamda dijital platformlara yönelik cezalar arasında 179 bin 217 firmaya 201,5 milyon TL para cezası kesildi. Böylece 2024’ün ilk dokuz ayında, toplamda 200 bin 88 firmaya 857,1 milyon TL ceza verildi. Denetimlerin dijital platformlara katkısı büyüktür.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir