Techinside Google News
Techinside Google News

Airbus süper iletken teknolojisi için ortaklık kurdu

Airbus süper iletken teknolojisi ile hidrojen yakıtlı araçları geliştirmek için ortaklık kurdu. Toshiba’yla yapılan ortaklık, önemli bir tekonloji birlikteliği sağlayacak.
- Advertisement -

Airbus UpNext ve Toshiba Energy Systems, hidrojenle çalışan uçaklar geliştirmeyi hedefleyen süper iletken teknolojiler konusunda uzmanlıklarını paylaşmak için iş birliği yapacak. Airbus, yüksek güçlü elektrikli tahrik için süper iletken teknolojilerini birkaç yıldır geliştiriyor ve geçen yıl 500 kW entegre kriyojenik tahrik sisteminin başarılı bir şekilde çalıştırılmasıyla bir dönüm noktasına ulaştı.

Airbus süper iletken teknolojisi için çalışacak

Firmalar, hidrojenle çalışan uçakların 2050 yılına kadar net sıfır emisyonlara ulaşma konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor. -253°C’de sıvı hidrojenle soğutulan süper iletken teknolojiler, elektrikli tahrik sistemlerinin verimliliğini artırabilir. Kriyojenik teknolojinin enerji iletimi artırdığını, uçak performansını ve sürdürülebilirliğini iyileştirdiğini vurguluyorlar. Birlikte, iki megavatlık süper iletken bir motor geliştirmeyi hedefliyorlar.

Airbus Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Başkanı Grzegorz Ombach: “Toshiba ile ortaklık, günümüzün kısmi süper iletken ve geleneksel elektrik motorlarının sınırlarını aşmak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bu iş birliğiyle, özellikle Airbus’ın gelecekteki hidrojenle çalışan uçakları için yeni tasarım olanaklarının kilidini açabilecek çığır açan bir teknoloji sunmayı hedefliyoruz” dedi. Ortaklık, Toshiba’nın yüksek akım akışı, hassas motor tahrik teknolojisi ve kararlı, yüksek hızlı çalışma için gelişmiş dönen makine alanlarındaki geniş uzmanlığını kullanmayı hedefliyor.

Birlikte, özellikle hidrojenle çalışan itki sistemleri için, süper iletken sistemlerin potansiyelini ortaya çıkararak uçak tasarımını dönüştürmeyi hedefliyorlar. Bunları entegre ederek enerji verimliliğini artırmayı, emisyonları azaltmayı ve havacılık sektörünün sürdürülebilir uçuşa geçişini hızlandırmayı amaçlıyorlar.

Her iki şirket de süper iletken teknolojisinin karbonsuzlaştırma çabalarını yönlendirmede oynayacağı kritik rolü kabul ediyor. Onlara göre, iş birliği, yeni nesil havacılık teknolojilerinin ilerlemesinde önemli bir adım niteliğinde. Mayıs ayında Airbus, gelecekteki hidrojenle çalışan uçaklarda elektrikli tahrik için süper iletken teknolojilerini geliştirmek üzere yeni bir teknoloji göstericisi tanıttı. Yeni gösterici, Cyroprop, iki megavatlık süper iletken elektrikli tahrik sistemini entegre edecek ve geliştirecek. Fransa’nın Toulouse ve Almanya’nın Ottobrunn’daki Airbus ekipleri tarafından geliştirilen elektrikli tahrik sistemi, bir helyum dolaşım döngüsü kullanarak soğutmak için sıvı hidrojen kullanacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir