Techinside Google News
Techinside Google News

Tam otonom Tesla araçlar geri çağrılıyor!

Tam otonom Tesla araçlar için önemli bir geri çağırma kararı alındı. Düşük görüş mesafesi nedeniyle Tesla araçların kaza riski olduğu belirtildi.
- Advertisement -

Tam Otonom Sürüş özelliğine sahip 2.4 milyon Tesla, düşük görüş mesafesindeki kazalar nedeniyle inceleme altına alındı. Araştırmacılar, Tam Otonom Sürüş sisteminin yolun düşük görüş mesafesindeki koşulları uygun şekilde tespit edip tepki verebilip veremediğini inceleyecek.

Tam otonom Tesla araçlar risk nedeniyle çağrıldı

Elon Musk’ın Tesla’nın denetimsiz Tam Otonom Sürüş (FSD) sisteminin 2025’te uygulanacağını duyurmasından sadece bir hafta sonra, mevcut denetimli FSD sistemi inceleme altında. ABD’nin önde gelen otomotiv güvenlik otoritesi, düşük görüş koşullarında meydana gelen dört çarpışmanın ardından Tesla’nın “Tam Otonom Sürüş (Denetimli)” yazılımına yeni bir soruşturma başlattı. Bunlardan biri bir yaya ölümüne yol açtı.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin (NHTSA) Arıza Soruşturma Bürosu, 18 Ekim’de, sürücü destek sisteminin “yolda görüş mesafesinin azaldığı koşullara, örneğin güneş parlaması, sis veya havada toz gibi faktörlere uygun şekilde tanımlayıp tepki verebildiğini” belirlemek için incelediğini açıkladı. Ajans ayrıca, bildirilen kazaların yanı sıra bu koşullarda ek kazaların olup olmadığını da araştırmak istiyor.

Araştırmacılar, “Tam Otonom Sürüş”ün “yolda azalmış görüşü tanımlayıp buna uygun şekilde tepki verip veremeyeceğini ve verebiliyorsa bu kazalara katkıda bulunan faktörlerin neler olduğunu” inceleyecekler.

Soruşturma, 2016 ile 2024 model yılları arasında üretilen yaklaşık 2.4 milyon Tesla’yı kapsıyor. NHTSA ayrıca, “Tam Otonom Sürüş” içeren benzer diğer kazaların düşük görüş koşullarında olup olmadığını araştıracağını ve şirketten bu koşullarda sistemin performansını etkileyen herhangi bir güncelleme olup olmadığı hakkında bilgi isteyeceğini söyledi.

Belgelerde: “Özellikle bu inceleme, bu tür güncellemelerin zamanlamasını, amacını ve yeteneklerini, ayrıca Tesla’nın güvenlik etkilerine ilişkin değerlendirmesini değerlendirecektir” denildi. Tesla, tüm araç üreticilerini kapsayan bir ajans direktifi uyarınca, dört kazayı NHTSA’ya bildirdi. Ajans tarafından yönetilen bir veritabanı, Kasım 2023’te Arizona, Rimrock’ta bir yaya, 2021 model Tesla Model Y tarafından vurulduktan sonra hayatını kaybettiğini gösteriyor. Rimrock, Phoenix’in yaklaşık 100 mil (161 kilometre) kuzeyinde yer almaktadır.

Arizona Kamu Güvenliği Departmanı, kazanın 27 Kasım günü akşam 5’ten kısa bir süre sonra Interstate 17’de meydana geldiğini belirtti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir