Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye’nin yeni gözü: TALAY İHA sahneye çıkıyor

Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı İHA'sı TALAY, SAHA EXPO 2024'te tanıtılıyor.
- Advertisement -

Türk savunma sanayisi, yenilikçi projeleriyle küresel arenada dikkat çekmeye devam ediyor. Solid Aero tarafından geliştirilen ve “dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı” (İHA) olma iddiasını taşıyan TALAY, ilk kez 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nda tanıtılacak.

SAHA EXPO’da teknolojinin zirvesi

SAHA İstanbul‘un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan bu dev etkinlik, Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesiolma özelliğini taşırken, savunma sanayisinin en önemli buluşma noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Fuarda, TALAY’ın yanı sıra ZADA ve KOVAK gibi yeni ürünler de sergilenecek.

TALAY: alçak irtifada yeni avcı

Solid Aero tarafından geliştirilen TALAY İHA, deniz üzeri düşük irtifada operasyon yapma kabiliyetiyle savunma dünyasında yeni bir çağ başlatmaya hazırlanıyor. 2,60 metre kanat açıklığına ve 2 metre gövde uzunluğuna sahip olan bu İHA, savunma, saldırı ve caydırıcılık görevleri için tasarlandı.

TALAY, sadece 30 santimetre yükseklikte uçabilme yeteneği sayesinde, deniz üzerindeki düşman unsurlarına hızla müdahale edebilecek. 150 metre irtifaya kadar çıkabilen bu İHA, düşük irtifada gerçekleştirdiği uçuşlar sırasında radarlar tarafından tespit edilmesinin oldukça zor olmasıyla da dikkat çekiyor. TALAY’ın operasyonel seyir irtifası ise 3-5 metre arasında bulunuyor.

Hız ve güç avantajı

Saatte 200 kilometreyi aşan hızlara ulaşabilen TALAY, özellikle deniz platformlarına yönelik operasyonlarda büyük bir hız avantajı sunuyor. 3 saate kadar havada kalabilen bu İHA, sadece deniz üzerinde değil, aynı zamanda karada da alçak irtifada uçuş yapabiliyor. TALAY’ın en dikkat çekici özelliklerinden biri ise 30 kilograma kadar faydalı yük taşıma kapasitesi. Bu kapasite, çeşitli mühimmat ve sensörlerin entegre edilebilmesine olanak sağlıyor.

TALAY, geniş bir görev yelpazesinde kullanılabilme potansiyeli ile hem savunma hem de saldırı operasyonlarında kritik bir rol üstlenebilir. Şu anda sistem ve uçuş testleri devam eden TALAY’ın, elektrikli modelinin geliştirme sürecinin 3 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor. Yüksek yerlilik oranına sahip bu İHA’nın 7 metre kanat açıklığına sahip deniz karakolu modeli için de TEI ile yerli motor geliştirme çalışmaları yıl sonunda başlatılacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir