Techinside Google News
Techinside Google News

Telesürüş şirketi Vay büyümeye devam ediyor

Telesürüş şirketi Vay 37 milyon dolarlık krediyle operasyonlarını ve teknolojisini geliştirecek. Uzaktan sürüş şirketleri arasında Vay dikkat çekiyor.
- Advertisement -

Telesürüş şirketi Vay, Avrupa Yatırım Bankası’ndan (EIB) 37 milyon dolar kredi aldı. Berlin merkezli firma, bu yılın başlarında Las Vegas, Nevada’da tele-sürüş hizmetinin ticari operasyonlarını başlatırken, elde edilen fonu teknolojisini geliştirmek ve hem Kuzey Amerika hem de Avrupa’da daha fazla şehre yayılmak için kullanmayı planlıyor. Ayrıca uzaktan sürüş sektöründeki otomobil üreticileri ve diğer paydaşlarla daha fazla ortaklık kurmayı hedefleyecek.

Telesürüş şirketi Vay büyüme stratejisini başarıyla uyguluyor

Vay’in uzaktan sürüş hizmeti, Waymo ve Cruise gibi şirketlerin işlettiği sürücüsüz taksilerin sunduğu hizmetlerden farklı. Las Vegas’ta kullanıcılar Vay uygulaması üzerinden bir araba sipariş ediyor ve bu araba daha sonra yolcu olmadan istenilen teslim alma noktasına teslim ediliyor. Araç, direksiyon simidi ve pedallar gibi geleneksel kontrolleri kullanan Vay’in teledrive merkezindeki bir insan tarafından uzaktan kontrol ediliyor.

Teslimat yapıldıktan sonra müşteri arabayı varış noktasına sürer ve teleoperatör tekrar devreye girer. Araba ile teleoperatör arasındaki bağlantı hücresel ağ üzerinden sağlanıyor. Vay: “Sistem, geleneksel araç çağırma hizmetlerinin maliyetinin yarısı oranında, daha sürdürülebilir, kapıdan kapıya ulaşım imkânı sunuyor” diyor.

Şirket ayrıca, tamamen otonom araçların karşılaştığı bazı yasal karmaşıklıkların önüne geçilmesi için her zaman kontrolün bir insanda olduğunun altını çiziyor. Üye ülkelere ait bir Avrupa Birliği kredi kuruluşu olan EIB’den alınan kredi, 2027’ye kadar yeni teknolojilere 400 milyar dolardan fazla ek yatırım yapılmasını hedefleyen InvestEU programı tarafından destekleniyor.

Bankanın Vay’i desteklemesinin nedenini açıklayan EIB başkan yardımcısı Nicola Beer: “Bu yatırım, Vay gibi küresel hedefleri olan Avrupa teknoloji öncülerini destekleme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha kanıtlıyor. Burada Avrupa’da geliştirilen yenilikçi teknolojileri, şehirlerimizde temiz, verimli ve kapsayıcı kentsel hareketlilik sunarken yolcu ve mal taşımacılığını daha verimli hale getirmenin yeni yollarını açıyor” dedi.

Vay COO’su Thomas von der Ohe: “EIB’nin Vay’e yatırım yapmaya karar vermesinden gurur duyuyoruz çünkü bu fonlar şirketin büyümesini desteklemede etkili olacak. Aynı hedefi paylaşıyoruz ve Avrupa Birliği içinde ekonomik kalkınmayı teşvik etmeye kararlıyız. Dahası, bu yatırım AB düzenleyicilerinin, ortaklarının ve tüketicilerinin Vay’e olan güvenini ve inancını güçlendirmede önemli bir rol oynayacak ve hizmetlerimizin Avrupa şehirlerinde ticari olarak yaygınlaşmasının önünü açacak” dedi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir