Techinside Google News
Techinside Google News

Blockchain yapay zeka için kritik önemde

Blockchain yapay zeka çalışmalarını daha demokratikleştirerek, erişilebilir hale getiriyor. Merkezi yapı, daha ulaşılabilir oluyor.
- Advertisement -

Blockchain, OpenAI, Google ve Anthropic gibi şirketlerin artan hakimiyetiyle ortaya çıkan merkezileşme konusundaki endişeleri gidererek yapay zekaya erişimi demokratikleştirme konusunda muazzam bir potansiyele sahip. Blok zincirleri üzerine inşa edilen merkezi olmayan yapay zeka sistemleri, hesaplama gücü, veri ve büyük dil modelleri gibi temel yapay zeka kaynaklarına erişimi demokratikleştirmeye yardımcı olabilir. Bunlara da çok ihtiyaç duyulmaktadır; Yapay zeka modelleri daha güçlü hale geldikçe, veri ve hesaplama gücüne olan susuzlukları artmakta ve sektöre giriş engelini artırmaktadır.

Blockchain yapay zeka çalışmalarını erişilebilir yapıyor

Blockchain ile yapay zeka kaynakları, herkesin erişebileceği açık, merkezi olmayan ağlar arasında dağıtılabilir. Daha küçük operatörler için eşit şartlar sağlanırken, sektörü ileriye taşımak için olmazsa olmaz olan açıklık ve iş birliği ruhu teşvik edilir. Blockchain, LLM’leri eğitmek için kullanılan verileri oluşturanların katkıları için adil bir şekilde ödüllendirilmelerini sağlayan daha adil bir sistem yaratabilir.

Merkezi olmayan bir yapay zeka ekosistemi fikri pek çok açıdan beğenilebilir olsa da, gerçek ancak blockchain’deki veri erişimi, yönetimi ve analiziyle ilgili temel zorlukların bir kısmının aşılmasıyla ortaya çıkacak. Yapay zeka için blockchain, herkesin erişebileceği güvenli, şeffaf ve doğrulanabilir veri yönetimi için kritik bir araç haline gelebilir. Ancak blockchain’lerin bazı mimari sorunları vardır: esasen bilgileri sırayla kaydeden yavaş, tek tablolu bir veritabanıdırlar – yapay zeka sistemlerinin gerektirdiği muazzam veri hacimleri için ne yeterince esnek ne de yeterince hızlıdırlar.

Bir diğer zorluk ise blok zincirlerinin diğer veri ortamlarıyla veya diğer blok zincirleriyle kolayca entegre olmamasıdır. Bu nedenle, blok zincirlerini kullanan çoğu işletme, muhasebe defterinden veri çıkarmak, ilişkisel bir biçime dönüştürmek, geleneksel bir veritabanına getirmek ve analiz için bir veri ambarına taşımak için bir dizi nokta çözümü dağıtmak zorunda kalır. Bu arada, herhangi bir blok zincirine harici veri getirmek için karmaşık ve riskli veri kahinleri kullanmak gerekir. Tüm bu araçlar denkleme merkezileşme ve güvenlik riskleri getirir.

Neyse ki, blok zincirleri ve yapay zekanın entegrasyonunu kolaylaştırmak için bir dizi yenilikçi çözüm öneriliyor. Bunun bir örneği, geleneksel veri yığınlarının yerini alan ve blok zincirleri ile kurumsal veri sistemleri arasında güvensiz bir aracı görevi gören, bunların sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan merkezi olmayan bir veri ambarının yaratıcısı olan Space and Time.

Space and Time’ın, SQL veritabanı sorgularının doğruluğunu kriptografik olarak doğrulayan ve altta yatan veri kümesinin kurcalanmadığını kanıtlayan Proof-of-SQL konsensüs mekanizma sağlıyor. Bu, akıllı sözleşmelerin harici verilerle etkileşime girmesini sağlayarak, yapay zeka kullanan daha karmaşık blok zinciri uygulamalarının önünü açıyor. Örneğin, Space and Time, ChatGPT gibi bir yapay zeka sohbet robotunun herhangi bir değişiklik yapmadan blok zinciri verilerine erişmesini sağlayabiliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir