Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyanın en güçlü nükleer buzkıran gemisi geliştirildi!

Dünyanın en güçlü nükleer buzkıran gemisi geliştiriliyor. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli ve en çarpıcı detaylar…
- Advertisement -

Rusya, denizcilik dünyasında ezber bozacak bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Dünyanın en güçlü nükleer buzkıran gemisi olma özelliğini taşıyacak olan Rossiya, 120 MW’lık muazzam gücüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Dev buzkıran için gereken finansman desteği sağlanmış durumda ve proje hızla ilerliyor.

Dünyanın en güçlü nükleer buzkıran gemisi geliştiriliyor

Rossiya, Leader sınıfının ilk ve muhtemelen tek örneği olacak. Önceki nükleer buzkıranlardan iki kat daha güçlü olan bu devasa gemi, sahip olduğu ileri teknoloji sayesinde 4 metre kalınlığındaki buzları bile kırmayı başarabilecek. Nükleer buzkıranlar, özellikle Kuzey Deniz Yolu gibi zorlu rotalarda dizel yakıtlı gemilere göre büyük avantaj sağlıyor. Bu rotalarda yakıt ikmali yapmak oldukça zor olduğundan ve uzun süreli operasyonlar gerektiğinden, nükleer enerji büyük önem taşıyor.

Rusya, uzun yıllardır Kuzey Deniz Yolu’nda nükleer enerjili buzkıranlardan oluşan bir filo işletiyor. Bu filoya katılacak olan Rossiya, 48 metrelik genişliğiyle LNG ve petrol tankerleri için geniş kanallar açabilecek. Böylece Rusya’nın Kuzey Deniz Yolu’ndaki en zorlu bölgelerinden bile yıl boyunca güvenli geçiş sağlanabilecek. Ayrıca Çin’in Arktik’te düzenli konteyner gemi rotaları oluşturma çabaları da göz önüne alındığında, Rossiya’nın gelecekte bir filo yük gemisine de eşlik etme ihtimali bulunuyor.

Rossiya’nın inşa süreci 2020 yılında başlamasına rağmen bazı gecikmeler yaşandı. Başlangıçta 2027 olarak planlanan teslimat tarihi 2030’a ertelendi. Ancak sağlanan yeni finansman desteğiyle birlikte projenin hız kazanması bekleniyor. Batı’nın uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rus petrolü ve LNG’sinin Avrupa pazarlarına erişimi kısıtlanmış durumda. Bu nedenle Rossiya’nın, kış aylarında kaynakların Asya’ya, özellikle Çin’e ihracatında hayati bir rol oynaması öngörülüyor. Rusya, 2030 yılına kadar 13’ü nükleer olmak üzere toplamda 17 buzkırandan oluşan bir filo oluşturmayı hedefliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir