Techinside Google News
Techinside Google News

6G saniyede kaç film indirebilecek?

5G’den 6G’ye geçiş sürecinde herkesin merak ettiği parametre hız. Peki 6G saniyede kaç film indirebilecek?
- Advertisement -

Araştırmacılar, saniyede 938 gigabit (Gbps) hızında kablosuz veri aktarımı gerçekleştirerek, mevcut 5G telefon bağlantısının ortalama hızını 9 bin kattan fazla aştı. Zhixin Liu ve University College London’daki ekibi, iletim hızlarını artırmak için daha önce hiç olmadığı kadar geniş bir frekans spektrumundan yararlandı. 5 gigahertz’den 150 gigahertz’e kadar olan frekans aralığında, hem radyo dalgalarını hem de ışığı kullanarak çalışıyorlar. Deney, 6G’nin gelecekte ne kadar hıza ulaşabileceğini değerlendirmek amacıyla yapıldı.

6G saniyede kaç film indirebilir?

Bu hız, her saniye ortalama uzunlukta 20’den fazla filmin indirilmesine olanak tanıyor. İki veya daha fazla sinyali birleştiren multipleks veriler için yeni bir standart belirliyor.

Yeni nesil radyo erişim ağı (RAN), erişim noktalarını ve hub’ları birbirine bağlamak için baz istasyonları arasında 100 Gbps’yi aşan yüksek hızlı kablosuz iletim gerektiriyor. Bu durum, veri iletimi için 6 GHz altı ile milimetre (mm) dalga bandı (örneğin, 170 GHz’e kadar D-bant) arasındaki kablosuz spektrumun tamamen elektronik veya optoelektronik yaklaşımlar kullanılarak kullanılmasına yönelik araştırmaları teşvik etti. Ancak geniş bant sinyallerinin senkronize taşıyıcı frekanslarla üretilmesinin zorluğu nedeniyle, tamamen elektronik ve optoelektronik yöntemler ayrı ayrı kullanılmıştır.

Araştırmacılar, 5-150 GHz frekans bölgesini kapsayan, havadan ortogonal frekans bölmeli çoğullama (OFDM) sinyallerinin ultra geniş 145 GHz bant genişliğinde kablosuz iletimini gösterdiler. Bu, yüksek hızlı elektronik ve mikrodalga fotonik teknolojilerinin avantajlarının birleştirilmesiyle elde ediliyor.

Araştırmacılar, iki çift dar hat genişliğine sahip lazeri frekans kilitleme yöntemiyle ve ortak bir kuvars osilatörü kullanarak, serbest çalışan lazerlere kıyasla kararlı taşıyıcı frekansı ve azaltılmış faz gürültüsüne sahip W-bant ve D-bant sinyalleri ürettiler ve böylece spektrumun kullanımını en üst düzeye çıkardılar. Araştırmacılar, OFDM formatını ve bit yüklemesini kullanarak, farklı RF ve mm dalga bantları arasında 300 MHz’den daha az bir boşlukla 938 Gbps’lik bir iletim veri hızına ulaştılar.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir