Techinside Google News
Techinside Google News

Yapay zekayla ödev yapılması davaya neden oldu

ABD’de yapay zekayla ödev yapılması sonrasında öğrenciye düşük not verilmesi okulu karıştırdı. Veliler, okulu mahkemeye verdi.
- Advertisement -

Massachusetts’te, eğitim kurumlarının üretken yapay zeka kullanımına yaklaşımını değiştirme potansiyeline sahip bir hukuki anlaşmazlık ortaya çıktı. Dale ve Jennifer Harris, oğullarının bir tarih projesinde yapay zeka araçlarını kullanmasının haksız cezalara yol açtığını iddia ederek Hingham Kamu Okulları’na dava açtı. Oğullarının Stanford gibi prestijli kolejlere girme şansının, okulun ona 100 üzerinden 65 not verme ve cumartesileri gözaltına alma kararıyla zedelendiğini iddia ediyorlar. Bu, “Yapay zekayla ödev” konusunu gündeme getirdi.

Yapay zekayla ödev yapılması okulu karıştırdı!

Harris ailesi, yapay zekanın ders çalışmalarında kullanılmasının kurumun öğrenci el kitabında açıkça yasaklanmadığını iddia ediyor. Oğullarının akademik kaydının zarar gördüğünü ve cezanın çok sert olduğunu iddia ediyorlar. Okulun eylemleri davalarında “yıkıcı ve acımasız” olarak tanımlandı ve oğullarının gelecekteki beklentilerini olumsuz etkiledi. Yapay zekayla ödev yaparken, oğlunun adil muamele görmediğini düşünüyorlar. Öte yandan, Hingham Kamu Okulları her türlü intihalin ve “yetkisiz teknoloji” kullanımının öğrenci el kitabında yasak olduğunu iddia ediyor. Bölge, disiplinin bozulması durumunda ek ebeveynlerin okul seçimlerine itiraz eden davalar açabileceğini savunuyor ve eylemlerini tutarlı ve makul ölçüde hoşgörülü olarak savunuyor.

Dava, AI’nın eğitimdeki uygulaması etrafındaki daha geniş tartışmayı gün yüzüne çıkarıyor. Okullar, OpenAI’nin ChatGPT’sinin 2022’de yayınlanmasından bu yana sınıfta yapay zekanın (AI) ahlaki ve pratik sonuçlarını tartışıyor. Tanımlı kriterlerin eksikliği nedeniyle, daha önce AI teknolojilerini yasaklayan bazı bölgeler sonunda kararlarını bozdu.

Demokrasi ve Teknoloji Merkezi tarafından yapılan bir anket, okulların öğrencileri AI kullanımından dolayı giderek daha fazla cezalandırdığını ve bunun da çoğunlukla marjinal grupları orantısız bir şekilde etkilediğini ortaya koydu. Harris ailesi, oğullarının haksız yere hedef alındığını, İngilizce bir ödev için AI kullanan başka bir öğrencinin Ulusal Onur Topluluğu’na katılmasına izin verildiğini, oğullarının ise başlangıçta dışlandığını iddia ediyor. Dava ayrıca eğitimde “Yapay zekayla ödev” kullanımına ilişkin net eyalet yönergelerinin yokluğunu da sorguluyor. Harris ailesi, “Üretici AI ortaya çıkan bir manzara ve yapay zekayla ödev kullanımı kalıcı olacak” diyerek okulların gelişen teknolojiye uyum sağlaması gerektiğinin altını çiziyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir