Techinside Google News
Techinside Google News

Türkiye ve Çin arasında yeni madencilik anlaşması!

Türkiye ve Çin arasında yeni bir madencilik anlaşması yapılıyor. İşte son dönemde çok konuşulan konu hakkındaki en önemli detaylar…
- Advertisement -

Dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervine sahip olan Türkiye, kritik mineraller konusunda Çin ile yeni bir iş birliğine imza attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çinli mevkidaşı Wang Guanghua ile “Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanlarında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzaladı.

Türkiye ve Çin arasında yeni bir madencilik anlaşması yapılıyor

Bu anlaşma, Türkiye ve Çin arasındaki madencilik sektöründeki ilişkileri daha da derinleştirecek gibi görünüyor. Anlaşma kapsamında iki ülke, madencilik ve doğal kaynaklar alanında iş birliğini kolaylaştırmayı, Türkiye, Çin ve üçüncü ülkelerde kritik mineraller alanında iş birliği fırsatlarını belirlemeyi ve madencilik teknolojileri ile dijitalleşme alanlarında iş birliğini teşvik etmeyi hedefliyor.

Bakan Bayraktar, Çin’in Tianjin kentinde düzenlenen Uluslararası Madencilik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, kritik minerallerin hem ulusal güvenlik hem de ekonomik büyüme açısından önemine dikkat çekti. Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmak için 2040 yılına kadar bu minerallere olan talebin dört kat artacağını belirten Bayraktar, Türkiye’nin 2022 yılında Eskişehir’de keşfettiği dünyanın ikinci en büyük nadir toprak elementi rezervine de değindi. Bu rezervin, yıllık 570 bin ton nadir toprak elementini saflaştırma kapasitesine sahip bir tesise dönüştürülmesinin planlandığını belirten Bayraktar, Afrika, Batı ve Orta Asya ülkeleriyle de iş birliğine açık olduklarını ifade etti.

Bu anlaşma, Bakan Bayraktar’ın Çin ile beş ay içinde imzaladığı ikinci iş birliği anlaşması olması açısından dikkat çekiyor. Mayıs ayında da Çin’i ziyaret eden Bayraktar, “Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalamıştı. Sosyal medya hesabından anlaşmaya ilişkin bir paylaşım yapan Bayraktar, “Küresel madencilik sektörünün kritik bir süreçten geçtiği şu günlerde, Çin ve Türkiye arasında madencilik alanında hayata geçirilecek ortak projeler büyük bir potansiyele sahip. İmzaladığımız mutabakat zaptı ile madenciliğin her alanında iş birliğimizi ilerletmeyi ve özellikle kritik mineraller konusunda Türkiye’de birlikte çalışmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin bir yandan ABD ve AB liderliğindeki Mineral Güvenliği Ortaklığı (MSP) Forumu’na katılırken, diğer yandan Çin ile iş birliğini güçlendirmesi dikkat çekici. Türkiye’nin bu hamleleri, kritik hammadde ve nadir toprak elementlerinin sadece çıkarılmasında değil, aynı zamanda işlenmesinde ve üretilmesinde de söz sahibi olmak istediğini gösteriyor. Çin’in dünya nadir toprak elementi ticaretinde %70’ten fazla paya sahip olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’nin bu konuda kendi kaynaklarını kontrol etme ve değerlendirme çabası önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir